Budapestről Berlinbe költözik Soros egyik alapítványa

Fotó: Polyák Attila

-

A munkatársak mintegy 60 százaléka magyar állampolgár, és sokan több mint egy évtizede dolgoznak a szervezetnek.


Az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezetre hivatkozva beszünteti működését Budapesten a Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája, és munkatársait átköltözteti Berlinbe.

A Nyílt Társadalom Alapítványok továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint a művészet és a kultúra, a sajtószabadság és az átláthatóság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása minden magyar állampolgár számára.

A közlemény szerint a magyar kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a civil szervezetek munkáját az úgynevezett Stop Soros törvénycsomaggal. "A magyar kormány becsmérli a munkánkat, és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmaz, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében" – mondta Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke. "Az úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás. Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben."

Irodáik elköltöztetése Budapestről fájdalmasan érinti azt a több mint száz itt dolgozó munkatársukat, akiknek többsége nemzetközi adományozással foglalkozik. A munkatársak mintegy 60 százaléka magyar állampolgár, és sokan több mint egy évtizede dolgoznak a Nyílt Társadalom Alapítványok megbízásából.