"Életemben nem láttam még ilyet" – lecsapott a vihar, káosz Budapesten

Forrás: olvasónk felvétele

-

Heves széllel, jégesővel tört be az országba a vihar, a katasztrófavédelem szerda estére több mint 2400 riasztást kapott a károk miatt. Fák és villanyszoszlopok dőltek ki, tetők szakadtak le, több épületbe villám csapott. Budapesten kaotikus állapotok alakultak ki a tömegközlekedésben, több mint 30 vonalon van fennakadás, leállt a 3-as metró, a csepeli HÉV, és a a vonatközlekedés Nyugatiban és a Keletiben egyaránt. Országszerte 180 és 220 perc között késnek a vonatok. Keleten késő délután még 39, nyugaton már 19 fok volt.A legtöbb bejelentést Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Vas, Pest és Heves megyéből, valamint a fővárosból érkezett. Budapesten több mint ezerkétszáz, Pest megyében ötszáz helyről kértek segítséget. Főleg letört ágak, kidőlt fák és oszlopok, leszakadt villanyvezetékek miatt hívják a katasztrófavédelmet. A víz pincéket öntött el, a fák házakra, kerítésekre dőltek. A IX. kerületben a Ferencvárosi rendező-pályaudvaron egy kidőlt fa megsértett egy gázvezetéket.Több épületbe villám csapott, a tető kigyulladt, ezeket kellett oltaniuk a tűzoltóknak. A fővárosban összedőlt egy családi ház tetőszerkezete, de a korábbi információkkal ellentétben senki sem volt az épületben. A XXII. kerületben egy többszintes épület bádogtetejét megbontotta a szél, több száz négyzetméteren életveszélyesen lóg a tető.Sok helyen a heves esőzések miatt az utakon hömpölyög a víz, emiatt áll, vagy csak lépésben halad a forgalom. A katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, maradjon otthon. Az útközben lévőknek pedig azt ajánlják, hogy biztonságos helyen parkoljanak le.


A Gyáli útonKáosz alakult ki a budapesti tömegközlekedésben is, nem jár a 3-as metró a Deák tér a Kőbánya-Kispest között, leállt a 2-es villamos és a csepeli HÉV, a Boráros téren tanácstalan tömeg gyűlt össze, mert sokáig a pótlóbuszok sem jöttek.A Nyugatiban áramszünet, a Keletiben a hvg.hu szerint omlásveszély miatt leállt a vonatközlekedés, de a Nyugatiban már újra járnak a vonatok. Az Ecseri úti aluljáró lépcsőjén vízesésként zúdult le az eső.metró, felhőszakadás, Ecseri út


Fennakadások vannak egyebek mellett az 1-es, a 2-es, a 3-as, a 18-as, a 41-es, a 47-es, a 49-es, valamint a legtöbb dél-pesti villamosvonalon, a trolijáratoknál és a Dózsa György utat érintő buszoknál.


A BKK a FUTÁR-kijelzőkön magyarázó szöveget jelenít meg az időjárásról, az érkezési időket ki sem írják. Azt javasolják, hogy az utazók a BKK Infón tájékozódjanak, ami viszont iszonyatosan lassú.A BKK azt közölte, hogy a vihar a felsővezetékekben és az elektromos berendezésekben jelentős károkat okozott, amelyek felszámolása és a helyreállítás csütörtökre is áthúzódik.


A Közvágóhídnál 30 kocsi adta meg magát, a sofőrök próbálták kitolni az autókat a térdig érő vízből – jelentette munkatársunk, aki egyetlen rendőrt sem látott a környéken, aki segítené a forgalmat.A XIX. kerületi Wekerle-telepen több mellékutca járhatatlan. A Határ út XIX. kerületi részén és a József Attila telepen is több fa és villanyoszlop kidőlt a viharos szél miatt.


vihar varosliget

A Városligetet is megviselte a vihar


A 444.hu arról írt, hogy az Erzsébet híd alatt annyi víz gyűlt össze a villamossíneken, hogy az autók nem tudnak rajta áthaladni. Munkatársunk szerint hatalmas a dugó alakult ki az Üllői úton is, állt a kocsisor a Klinikáknál, és Pesterzsébet felé is csak araszoltak az autók. Az Oktogonnál egy fa rádőlt a villanyvezetékre, az Andrássy úton egy időre lezártak egy sávot a Hősök tere felé.


vihar, felhőszakadás, letört ág, Oktogon


Érden házak tetejét tépte le a vihar, az alábbi képet egy olvasónk küldte, aki azt írta, „életemben nem láttam még ilyet."


Érd, felhőszakadás, szélvihar, megbontott tetőszerkezet, viharkár


Szintén Érden, a Bádogos utcában egy szociális intézmény tetejét sodorta le a szél. Az épület jelenleg is ázik, víz folyik a konnektorokból, ezért lakhatatlanná vált. Az ott lakókat ideiglenes szálláson helyezik el.

Gödön kigyulladt egy trafóház, ezért a környéken nincs áram. Fejér megyében szintén nincs áram 16 településen, ami csaknem 8 ezer embert érint.


Nemescsón villanyoszlopokat döntött ki a viharos szél, Simaságon egy családi házra dőlt az udvaron álló fa, amely gyökerestől fordult ki, Nick közelében pedig egy 15 méter magasságú fűzfa dőlt rá az elektromos vezetékre.

Kőszegen a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz okozott gondot, amely befolyt több ingatlanba.

Felhőszakadás volt Zalaegerszegen is, rövid ideig borsószem nagyságú jégeső esett.

A Köpönyeg Ég- és hőtérképe szerint elsőként Sopront érte el a hidegfront, és amíg ott 26 fokra esett vissza a hőmérséklet, a tőle nem messze fekvő Győrben és Szombathelyen még 33 fok volt. Később aztán 20 fokos különbség is kialakult a nyugati és a keleti országrészben.


Timelapse Budaörsről

Megérkezik a vihar Budaörsre / the storm arrives at Budaörs - Timelapse

Posted by Norbert Érseki on Wednesday, July 8, 2015

A vihar 90-100 kilométer per órát meghaladó szelet és nagy méretű jeget hoz magával, a hidegfront holnapra hagyja el az országot az Alföld délkeleti részén.

Csütörtöktől aztán mérséklődik a hőmérséklet az előző napokhoz képest, nappal átlagosan 27 fok lesz. Előrejelzésünket a hét további részéről itt olvashatja.


Köpönyeg, szerdai zivatarok