Brüsszelnek szóló erődemostrációra készülhet Putyin Budapesten

Fotó: RIA Novosti / Sergey Guneev

-

Részleteket tudott meg a VS.hu Vlagyimir Putyin tervezett budapesti útjáról. Információink szerint a vizit legfontosabb célja orosz részről az lesz, hogy az ország elleni szankciókat felülvizsgáló uniós csúcs előtt megmutassa: van olyan tagállam, amely szilárdan támogatja Putyint.


Szovjet katonasírok megkoszorúzása – információink szerint egyelőre mindössze ennyi konkrétuma van Vlagyimir Putyin tervezett budapesti látogatásának, természetesen túl azon, hogy az orosz elnök találkozik majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Népszava kedden írta meg, hogy Putyin márciusban Budapestre látogat majd, a hírt a nap végén erősítette meg a kormányfő sajtósa, de csak annyit mondott, hogy „kellő időben részletes tájékoztatást adnak majd” az útról. Havasi Bertalan azóta ehhez annyit tett hozzá, hogy az orosz államfő Orbán Viktor tavalyi moszkvai munkalátogatását fogja viszonozni, a látogatás időpontjáról zajlik az egyeztetés.

Valószínűleg többet egyelőre ha akarna, sem tudna mondani Putyin programjáról a kormányfő sajtósa, mert konkrétumot a VS.hu információi szerint egyelőre nem nagyon tartalmaz a program. A fő cél ugyanis – és ezt kormányzati forrásaink is így látják – az lesz, hogy Putyin demonstrálhassa: van olyan EU-tagállam, melynek fővárosában még most is szívesen látják bilaterális találkozó keretében, és van olyan kormányfő, aki szívesen mutatkozik vele a nyilvánosság előtt.

Ezek alapján nem kerülnek napirendre energetikai ügyek sem – mint megírtuk, több forrásunkban is felmerült, hogy esetleg emiatt jön Putyin –, energetikáról egyébként telefonon tárgyalt egymással az orosz elnök és Orbán Viktor december 7-én, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter december végi moszkvai vizitjének is ez volt a fő célja. Bár vannak nyitott kérdések ezen a téren, mint írtuk, egy elnöki bejelentés súlyához legalább egy paksi bővítés vagy Déli Áramlat-kategóriájú ügy illene – mostani információink szerint ilyen nem kerül majd szóba, Pakssal kapcsolatban sem várható új fejlemény. Korábban olyan feltételezések is felröppentek, hogy a szankciók és az alacsony olajárak okozta gazdasági gondok miatt Moszkva esetleg kihátrál a beruházásból.


Egy igazi uniós „családi fotó”: Putyin bontaná az összhangot


A szankciók mindenképp szóba jönnek

A látogatás időzítése nem véletlen: március 19-20-án tartják azt az uniós csúcsot, amelyen minden bizonnyal szóba kerül majd az Oroszország elleni szankciók felülvizsgálata. A decemberben elfogadott legújabb határozat ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy „tavasszal felülvizsgálják” a büntetőintézkedéseket az ukrajnai helyzet fényében. Információink szerint, bár konkrét időpontja nincs a látogatásnak, az orosz fél azért lobbizik, hogy az mindenképpen a csúcs előtt legyen, egy forrásunk még a februári vizitet sem zárta ki, sőt, van, aki már a konkrét napot, február 9-e hétfőt is tudni véli, már csak azért is, mert - mint ahogy az egy héttel korábban érkező Merkelt, egyes civil csoportok Vlagyimir Putyint is demonstrációval fogadják majd. Ha csak egy hét különbség lenne a két vezető látogatása között, persze elég pikánsan hatna.

Ez alapján kormányzati és az orosz-magyar kapcsolatra rálátó forrásaink is úgy értelmezték a helyzetet, hogy Putyin az EU-csúcs előtt a tagállamok megosztására játszik – ha így van, a „jóbaráti” látogatással a magyar kormány akaratlanul is azt a látszatot kelti majd, hogy hajlandó az oroszok kedvében járni. Mint ismert, decemberben egy Kreml-főtanácsadó egy orosz tévéműsorban nyíltan arról beszélt, Moszkvának néhány erre kapható állam – elsősorban Magyarország – maga mellé állításával kellene aláásnia az EU-tagállamok egységét. Magyarország ugyanakkor egyelőre vita nélkül támogatott minden szankciót, és legutóbb Francois Hollande francia elnök mondta azt nyíltan, hogy véget kellene vetni a büntetőintézkedéseknek. Putyin bilaterális alapon legutóbb tavaly júniusban járt uniós fővárosban, Bécsben.


Energetikai ügyekben nem várható nagy bejelentés


Nem kizárt a meglepetés sem

Egy az orosz-magyar kapcsolatokra rálátó forrásunk ugyanakkor úgy fogalmazott, Putyin Ukrajna ügyében gesztusokkal megpróbálhat tavaszra olyan helyzetet teremteni, hogy legyen esélye a szankciók enyhítésére, ezzel párhuzamosan azonban folytatja egy olyan országcsoport keresését a 28 EU-tagállam között, amely ebben segíthet neki, „ebbe pedig biztosan megpróbálják majd bevonni Magyarországot”.

Egy az orosz-magyar tárgyalásokban tapasztalatokkal bíró forrásunk szerint ugyanakkor még az is elképzelhető, hogy Putyinék az utolsó pillanatban, meglepetésszerűen új ügyeket is felvetnek majd. „Ez a múltban is megtörtént már nem egyszer, és általában nem jöttünk jól ki belőle, nekünk kellemetlen ügyekről volt szó”. A másik, amire a magyar félnek figyelnie kellene, hogy az orosz fél ilyen esetekben hajlamos „erőteljes utólagos értelmezéseket adni a találkozónak, szintén nem feltétlenül olyat, amelyik a mi érdekeinket szolgálja”.

A vizit várhatóan egynapos lesz, úgy tudjuk, még nem dőlt el, hogy Putyin egyáltalán megszáll-e egy éjszakára is Budapesten, vagy még az érkezés napján hazautazik.