Brit férfi akarta lelőni Trumpot Las Vegasban

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

A feltételezett merénylő másfél éve él az Egyesült Államokban. Óvadékkal sem szabadulhat.


Vádat emeltek a 19 éves Michael Steven Sandford ellen, aki meg akarta ölni Donald Trumpot a Las Vegas-i nagygyűlésén. Sandford szombaton meg akarta szerezni egy rendőr fegyverét, hogy agyonlője Trumpot. Sandford megszólította a rendőrt, mondván, autogramot szeretne kérni a republikánusok várható elnökjelöltjétől. Amikor a rendőr feléje fordult, megragadta és megpróbálta elvenni tőle a szolgálati fegyverét. A támadót leteperték és átadták a titkosszolgálatnak.

Sandford beismerte, hogy azért utazott Kaliforniából a kaszinóvárosba, hogy meggyilkolja Trumpot. A merényletet egy éve tervezte, és azt mondta, ha szabadlábon lenne, újra megpróbálna végezni Trumppal. Sandford brit állampolgár, másfél éve él az Egyesült Államokban, New Jersey-ben.

Óvadékkal sem szabadulhat, mert veszélyesnek tartják, és fennáll a szökés lehetősége. Előzetes meghallgatása július 5-én lesz, és ha bűnösnek találják magánterületen elkövetett erőszakos cselekmény vádjában, akár több mint tíz év börtönbüntetésre és 250 ezer dolláros (69 millió forintos) bírság megfizetésére ítélhetik.

Márciusban az ohiói Daytonában akarta megkéselni valaki a milliárdos üzletembert.