Brexit: Merkel kérlelhetetlen

Fotó: AFP / RONNY HARTMANN

-

Ki kell tartani amellett, hogy a Brexit után csak akkor maradhatnak az egységes piacon, ha lehetővé teszik a munkaerő szabad mozgását a britek - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben egy üzleti rendezvényen.


„Ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy csak akkor lehetséges a teljes hozzáférés a belső piachoz, ha maradéktalanul érvényesül a munkaerő szabad áramlása, akkor Európában mindenki azt fog csinálni, amit csak akar" - fogalmazott a német kormányfő. Szerinte a tárgyalás nem lesz könnyű, és le kell fektetni, hogy a két fél milyen mértékben fér hozzá egymás piacához.

A kancellár a német iparvállalatok szövetségének (BDI) éves konferenciáján (Tag der deutschen Industrie) az EU jövőjéről szólva kiemelte, hogy nem "nagyszabású szerződésmódosításra" vagy hatáskörök átrendezésére van szükség a közösségbe vetett bizalom erősítéséhez, hanem elsősorban a döntéshozatal felgyorsítására, és arra, hogy mindenki betartsa a közös megállapodásokat.

A német gazdaság helyzetét elemezve rámutatott, hogy a hazai össztermék (GDP) tavaly 30 százalékkal meghaladta a 2005-ös szintet, annak ellenére, hogy időközben lezajlott egy világméretű pénzügyi válság, a foglalkoztatottak száma pedig elérte a 43 milliót a 82 millió lakosú országban, ami azt mutatja, hogy Németország jó úton indult el. Az eredmények lehetőséget adnak egy kisebb - a 2017-2018-as időszakban 6 milliárd eurót kitevő - adócsökkentésre, és a fellendülés folytatódása esetén a következő - 2017 őszén kezdődő - törvényhozási ciklusban további "mozgástér" nyílhat meg az adók csökkentésére.

Angela Merkel a német gazdaság és társadalom legnagyobb kihívásának a digitalizációt nevezte, hangsúlyozva, hogy "a következő öt, talán tíz évben dől el, hogy az ipar teljesítőképességét tekintve ott leszünk-e az élen, vagy pedig a digitalizáció következtében sok területen csak a meghosszabbított munkapad szerepe jut nekünk".

A német kancellár megerősítette, hogy továbbra is támogatja az EU és az Egyesült Államok közötti, illetve az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP, CETA) ügyét. Mint mondta, mindkét megállapodás új minőséget képviselne a hasonló szerződések sorában, és a kereskedelem szabadságát akadályozó korlátok leépítésénél jóval többet, a szabad világ országainak szorosabb együttműködését jelentené. Hangsúlyozta, hogy a TTIP-ről folytatott tárgyalásokat addig kell folytatni a Barack Obama elnök vezette amerikai kormánnyal, ameddig csak lehetséges. „Politikai jóakarattal sok mindent el lehet érni" - mondta Angela Merkel.