Brexit: az űrprogram miatt mondott le a miniszter

-

Nagy-Britannia 1,3 milliárd eurót fektetett a Galileo kifejlesztésébe, de a kilépés után nem férhet hozzá.


A brit kormány hatodik tagja távozik a Brexit feltételrendszere miatt. Sam Gyimah tudományért és felsőoktatásért felelős államtitkár – aki a 2016-os népszavazás előtt az uniós tagság mellett kampányolt – a The Daily Telegraph-ban megjelent közleményében azt írta: az EU-val megkötött kilépési megállapodás azt jelenti, hogy Nagy-Britannia nem alakítója, hanem csak végrehajtója lesz az új nemzetközi szabályoknak. Szerinte Maynek nem szabad kizárnia egy újabb népszavazás lehetőségét, mert a társadalom nem fogja elviselni ezt a presztízsveszteséget.

"Egyre inkább egyértelművé vált számomra, hogy


a megállapodástervezet nem a brit érdekeket szolgálja, és ha megszavazzuk, akkor a vesztünkbe rohanunk vele. El fogjuk veszíteni az irányítást nemzetünk sorsa felett"

– írta Gyimah. Mégis dicsérte a kormányfőt "határozottságáért és elszántságáért".

A tudományért is felelős államtitkár lemondása előtt May elismerte: Nagy-Britannia a kilépés után nem fogja tudni használni az EU Galileo űrprogramját védelmi vagy a hazai infrastruktúrát támogató célokra, mert London nem tudott megállapodni az EU-val arról, hogy használhassa a program titkosított jelzőrendszerét. Nagy-Britannia 1,3 milliárd eurót fektetett a program kifejlesztésébe.


A Galileo csak ízelítő abból, hogy mi vár az országra a kilépés után"

– írta Gyimah.