Brexit: a 800 lakosú Vatikánból 39 ezren követelik az új népszavazást

Fotó: AFP / GEOFF CADDICK

-

A petíciót valójában bárki aláírhatja - és ezért meg is teszi. A parlamenti bizottság eddig 77 ezer nevet törölt, és folytatja az ellenőrzést. Pedig új népszavazást csak az Egyesül Királyság lakói kérhetnek.


Még Izlandról, a Kajmán-szigetekről és Tunéziából is aláírták azt a petíciót, amelyben a Brexitről szóló népszavazás megismétlését követelik. A kezdeményezést egyébként csak az Egyesült Királyság állampolgárai írhatnák alá. A legérdekesebbek talán a vatikáni aláírások: a Rómába városállamként ékelődő teokráciának hivatalosan 800 lakosa van, a petíciót mégis 39 ezer, magát vatikáninak valló személy írta alá.

A londoni parlament illetékes bizottsága is megvizsgálta a petíciót, és eddig 77 ezer nevet távolított el - írja a Guardian. Így is maradt több mint elég aláíró: eddig több mint hárommilliónyian támogatták a kezdeményezést. A bizottság - az ügy kiemelt társadalmi súlya miatt - folytatja a petíció monitorozását, és amennyiben szükséges, ismét beavatkozik és eltávolítja a hamis aláírásokat.

A kezdeményezés aláírásához nem kell nehézsúlyú hekkernek lenni: gyakorlatilag bárki támogathatja, ha beüt egy érvényes, az Egyesült Királyságban létező postai irányítószámot.

A petíciót egyébként májusban indította egy Brexit-párti, EU-ellenes aktivista. William Oliver Healey akkor attól tartott, hogy a Brexit elbukik, és erre az esetre szeretett volna még egy lehetőséget biztosítani a kilépés támogatóinak. Most úgy látja, kezdeményezést “elrabolták a bennmaradáspártiak”, és elhatárolódik a petíciótól. Szerinte az ország javát az szolgálná, ha mindannyian támogatná a britek akaratát, és elkezdődne az EU-ból való kilépés folyamata.

A parlamentnek minden olyan petícióval foglalkoznia kell, amelyiket legalább 100 ezren aláírtak - ezen pedig a mostani akkor is túl van, ha minden második aláírás hamis lenne.