Kigyúrt kopaszok várták a népszavaztatni akaró MSZP-seket az NVI-ben

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Mindegy féltucat kisportolt kopasz és néhány MSZP-s várakozik kora reggel óta a Nemzeti Választási Irodában. A szocialisták a vasárnapi zárvatartás elleni népszavazási kezdeményezését akarnák beadni. A kopaszok is népszavazást akarnak beadni, de nem tudni, milyen témában.


Lukács Zoltán és Nyakó István, az MSZP politikusai kedd reggel elsőként akarták beadni újra a vasárnapi boltbezárásokkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezésüket. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) bejáratanál azonban „kigyúrt, kopasz férfiak” elállták a bejáratot.


Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a kopaszok hajnal fél négyre, a szocialisták 6-ra érkeztek. A beadványozóknak azt kell megvárniuk, hogy a Kúria döntsön az előző, hasonló témájú beadványról. Ha ez felkerül a honlapjukra, ismét lehet próbálkozni. Hogy pontosan tudni lehessen, mikori a beadvány, azt egy blokkolóórához hasonló szerkezettel kell lepecsételtetni az előtérben.

A kopaszok kezében mappák vannak, de nem árulják el, mit akarnak, mondta tudósítónk, aki szemtanúja volt, hogy az épületből lejött valaki, és rászólt a kopaszokra, hogy ha valaki pecsételtetni akar, azt hagyni kell. Az egyik kigyúrt fiatalember válasza erre az volt, hogy „úriemberek vagyunk”. Tudósítónk szerint patthelyzet van, „mindenki kezd megbolondulni.”

Megkeresésünkre a Nemzeti Választási Iroda azt írta, a beléptető kapunál olyan emberek tartózkodnak, akik elmondásuk szerint népszavazási kezdeményezést szeretnének benyújtani. Ha valakit akadályoznak abban, hogy odaérjen a blokkolóhoz, azt az NVI figyelembe veszi azt a népszavazási kezdeményezések elbírálásakor.

A Nemzeti Választási Iroda emlékeztetett arra is, Pálffy Ilona elnök tavaly azt javasolta, a párhuzamossági moratóriumot módosítsák: az adott népszavazási kérdést ne az foglalhassa, aki először beadta, hanem aki hamarabb összegyűjti a szükséges támogató aláírást. A javaslatot a parlamenti pártok nem támogatták.


Lukács Zoltán


A társaság reggel – Lukács Zoltán elmondása szerint – inzultálta az MTI fotósát. A politikus szerint ez egy nyilvánvalóan szervezett akció. Az eset azt mutatja be, hogyan működik egy ország, ahol nincsen demokrácia, mondta a politikus.

A 444.hu reggeli beszámolója szerint 9 körül megjelent az NVI-nél Gőgös Zoltán, aki azt mondta, nem a zárvatartás, hanem a földeladással kapcsolatos népszavazási kérdés miatt van ott, majd odafordult a legnagyobb kopaszhoz, és megkérdezte tőle, mi járatban vannak. Erre a kérdésre nem válaszoltak, majd Gőgös megkérdezte azt is, akarják-e, hogy nyitva legyenek a boltok vasárnap, mire ezt mondták: „diétázunk.”

Az MSZP már korábban is beadott egy a vasárnapi nyitvatartásról szóló népszavazási kezdeményezést, arról dönt ma a Kúria, a párt azonban elutasító határozatra számít az ügyben.