Botka visszalépése: megsemmisülés, teljes bukás

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Így reagáltak a pártok.


Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek – írja közleményében a Fidesz. Szerintük ugyanúgy megszavazta a Bajnai megszorításokat, mint az összes szocialista: elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól. Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő. A következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek. A baloldalon semmi sem változik – áll a Fidesz közleményében.Újra megbeszélne

Az Együtt tudomásul veszi Botka László visszalépését – írja közleményében a párt. Meggyőződésük, hogy Orbán legyőzéséhez megújulás és együttműködés kell. Továbbra is hisz az Új Pólus listájában és abban, hogy egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt induljon minden egyes egyéni választókerületben, ahogyan azt az elmúlt hónapokban mindvégig hangoztattuk.

Juhász Péter, az Együtt elnöke újra megerősíti meghívását, szerdán várja az Új Pólus pártjait megbeszélésre, hiszen most még nagyobb felelősségük van abban, hogy 2018-ban közösen leváltsák Orbán Viktort.


Veszteségnek tartja

A Párbeszéd társelnöke veszteségnek tartja, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, de egyben lehetőségnek is arra, hogy az ellenzék megkezdhesse a tárgyalásokat az egyéni jelöltekről. Karácsony Gergely szerint akinek fontos a kormányváltás, az nem örülhet annak, ha a legnagyobb ellenzéki párt kormányfőjelöltje fél évvel a választás előtt bedobja a törülközőt.

Botka olyan baloldali programot hirdetett meg, ami sok párhuzamot mutatott a Párbeszéd elképzeléseivel – mondta. Botka akár saját hibája, akár a szövetségesei "sokszor nehézkes hozzáállása" miatt, de nem tudott békét teremteni és együttműködést kialakítani az ellenzéki oldalon.

A Párbeszéd továbbra is hisz a kormányváltás lehetőségében, ezért az összes többi ellenzéki párttal szívesen tárgyal annak érdekében, hogy mind a 106 egyéni körzetben csak egy jelöltet indítsanak a Fidesszel szemben – mondta.

Karácsony sok sikert kívánt az LMP miniszterelnök-jelöltjévé választott Szél Bernadettnek, de szerint "még a sorok között sem látunk olyan üzenetet", amelyik arra utalna, hogy az LMP kész lenne együttműködni az ellenzék további részével a kormányváltás érdekében.

A Párbeszéd ezért arra készül, hogy az Együttel közösen alakít választási listát, de a többi ellenzéki párttal is hajlandó egyeztetni, és bízik benne, hogy az MSZP hamarosan "rendezi a sorait", és velük is tárgyalóasztalhoz ülhetnek.

Karácsony nem utasított el egy esetleges közös választási listát, de úgy látta, valószínűleg túl rövid az idő és túl képlékeny a helyzet ahhoz, hogy egy ilyen széles körű együttműködés létrejöhessen.


Nehéz pillanat

Botka László lemondása nehéz pillanat személyesen neki és pártjának is, amely az MSZP belügye, és ezt az LMP tiszteletben tartja – írta közleményében a párt. A Szél Bernadett által vezetett LMP folytatja a küzdelmet az Orbán-kormány ellen, fellép a társadalmi igazságosságért és képviseli azokat, akik a mai napon csalódtak.


Obamáék segítenek

A Demokratikus Koalíció szerint Botka László hétfői lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát. A DK szóvivője szerint a demokratikus ellenzéknek és azon belül a szocialista pártnak is rossz, hogy fél évvel a választás előtt az MSZP-ben "ilyen zavar van". Gréczy Zsolt azt mondta, sajnálják, hogy a szegedi polgármester nem volt képes korrigálni stratégiáját, amikor látta, hogy nem teljesülnek a céljai. Botkát egyre kevesebben fogadták el az ellenzék vezetőjének, nem tudott szót érteni a többi ellenzéki párttal, nem volt képes új szavazókat megnyerni, ráadásul a régebbi szavazók közül is többet elveszített.

A DK-t nem fogja befolyásolni, hogy ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, mert önálló listán indulnak. A pártnak nem lesz miniszterelnök-jelöltje, csak listavezetője Gyurcsány Ferenc személyében.

Gréczy szerint a legfontosabb, hogy azonnal kezdjék meg a tárgyalásokat a 106 egyéni körzetről. Ha ezekben a körzetekben megtalálják a közösen indítandó jelölteket, akkor "Orbán Viktor felkészülhet arra, hogy kormányváltás lesz jövő áprilisban".

Gréczy egyetlen demokratikus ellenzéki pártról sem feltételezi, hogy része lenne a Botka által emlegetett politikai maffiának, ha "van egyáltalán ilyen".

A szóvivő bejelentette, hogy megállapodtak a Smoot Tewes Group (STG) nevű amerikai tanácsadó céggel, hogy havi tízezer euróért segítsenek kialakítani a DK kampánystratégiáját, illetve tanácsokkal lássák el a pártot. A cég vezetői között van Julianna Smoot, az Obama alapítvány (Obama Foundation) igazgatótanácsának tagja, Barack Obama volt kampányfőnök-helyettese, Paul Tewes, az Obama-kampány önkéntesekért felelős szervezője, illetve a Demokrata Párt politikai műveletekért felelős vezetőjét valamint Dan Kannin politikai elemző, aki több úgynevezett csatatér-államban vezette az Obama-kampányokat.


Frakciót akarnak

A Jobbik szerint az MSZP visszafordíthatatlanul a teljes bukás útjára lépett. Jakab Péter, a párt szóvivője szerint mind ő, mind az alelnökségről lemondó Ujhelyi István elismerte: az MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani az Orbán-rendszert.

Az MSZP nem kormányváltást akar, hanem parlamenti frakciót, néhány parlamenti helyet, néhány zsíros tiszteletdíjat – mondta Jakab. Szerinte kérdéses, hogy a szocialistáknak lesz-e parlamenti képviselete. Minden magyar ember tudja, hogy az MSZP-re leadott szavazat innentől kezdve a Fideszt erősíti – mondta.

Jakab szerint nemcsak az MSZP, hanem a teljes baloldal összeomlott, az nem áll másból, mint a "kispártok cicaharcából". Sem együtt, sem külön-külön nem tudnak erőt mutatni.

Szerinte a Jobbik a baloldali szavazók számára is alternatívát kínál; programja egyebek mellett a béruniót, differenciált nyugdíjemelést, elszámoltatást, a jogállamiság helyreállítását tartalmazza. Szerinte a baloldalt "átszőtte a fideszes polip", addig a Jobbikkal ez nincs így.