Blokád alá vették a magyar pavilont Velencében

Fotó: Árvay Márton

-


A Velencei Biennálé helyszínén, a Giardiniben magyar aktivisták egy csoportja blokád alá vette a magyar pavilont tiltakozásul a kerítésépítés miatt – írja az Artportál.

A magát #fenceforeurope-nak nevező csoport így kíván tiltakozni az ellen, hogy a magyar kormány az ország déli határán kerítést épít a menekültek távol tartására.

A Biennálé magyar pavilonját a kormány által használt plakátokból, illetve szögesdrótból álló akadályokkal zárták el.Közleményükben így fogalmaznak: „...ugyanazokat az eszközöket használjuk, amelyeket a magyar kormány használt az elmúlt hónapokban, részben a magyar lakosság félrevezetésére és megfélemlítésére, részben hazánk déli határának lezárására. Az általunk épített kerítéshez használt plakátok mindegyike a magyar kormány menekültek ellen uszító plakátjainak, illetve a Nemzeti Konzultáció néven elhíresült önigazoló-propaganda szövegek angol fordításai, azoknak a tartalmát semmilyen formában nem módosítottuk. A kerítéshez használt NATO drót szintén szabvány eszköz: ugyanezeket az éles pengéket telepítette a kormány a déli határunkhoz, remélve, hogy a menekülő embereket ezzel távol tarthatja.”

A 2015-ös Biennálé júniusban nyílt és novemberben zár. Címe All The World’s Futures, és programjában meglehetősen sok politikai vagy a társadalmi kontextussal foglalkozó mű szerepel.

A blokádot a csoport szándéka szerint a helyszínen a ma esti zárásig fent kívánják tartani. A #fenceforeurope közleménye az európai menekültügyi gyakorlatot is kritizálja.