Blikk: végzetesen eladósodott egy fideszes képviselő

-

Az agrárkamara elnökének, Győrffy Balázsnak olyan sok hitele van, hogy a bevallott jövedelméből biztosan nem tudja törleszteni. A Blikk számításai szerint több mint kétszer akkora jövedelemmel kellene rendelkezzen, ha meg akar felelni a hitelezési szabályoknak.


A vagyonnyilatkozata alapján nehezen megmagyarázható, miből él Győrffy Balázs fideszes képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke – írja a Blikk. A képviselő ugyanis alaposan eladósodott: összesen 190,6 millió forintos tartozást vallott be, amiben még nincs benne az év végi földárverésen 89 millióért elnyert földekre felvett kölcsön, vagyis összes adóssága elérheti 261,6 millió forintot.

Ekkora hitel után a törlesztőrészlet a lehető legkedvezőbb kondíciókkal számolva is havonta 2 millió 173 ezer forint lenne – írja a lap a saját számításai alapján. Győrffynek azonban mindent egybevetve, az agrártámogatásokat is beleértve csak havi 1 millió 428 ezer forint bevétele van, vagyis a bevallott jövedelme alapján nem tudná törleszteni a hitelét.

A Magyar Nemzeti Bank rendelete szerint egy ekkora hitel törlesztéséhez nettó 3 millió 621 ezer forint igazolt jövedelemmel kell rendelkeznie. Az egyetlen logikus magyarázat az lehet, ha Győrffy felesége sokkal jobban keres, mint a férje, és segít a törlesztésben, de a politikusok családtagjainak vagyonnyilatkozatai nem nyilvánosak.

Győrffy Balázs a Blikk kérdésére azt válaszolta: földvásárlásra vett fel hitelt. Ezt pedig a termőföld által megtermelt jövedelemből kívánja visszafizetni.