Blikk: nagyszüleinél bujkált a körúti robbantó

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Sokként érte P. László édesapját és nagyszüleit is, amikor szerdán délután, szinte egy időben a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársaitól megtudták: rokonukat gyanúsítják a Teréz körúti robbantással – tudta meg a Blikk.


Apja nem hiszi el, hogy fia a robbantó. – Senkinek soha nem mondok és nem is mondtam erről az ügyről semmit – mondta a megtört szülő. Az apuka jelenleg azon van, hogy ügyvédet találjon fiának.

– Megdöbbent és nagyon zavart volt az apa. Házát a pincétől a padlásig átvizsgálták a tűzszerészek – mondta el a Blikknek Karmacs jelenlegi polgármestere, Kelemen István, aki hatósági tanú volt a házkutatás alatt. P. Lászlót Keszthelyen kapták el, egy piros Hondában ült, amikor lecsapták rá a kommandósok. A férfi nem tanúsított ellenállást. A lap információi szerint a robbantó élete első pár évében Taksonyban élt, majd édesapjával és húgával először külföldre mentek, majd a Keszthely melletti Karmacson telepedtek le. Idősebb P. László még polgármester is volt a faluban, de mindössze hét hónapig igazgatta a települést, mint mondták, nem igazán jött ki a testület többi tagjával.

Az apró faluban természetesen mindenki az esetről beszél. Amit egybehangzóan állítanak: a fiú régóta nem volt feléjük, de tíz napja újra feltűnt Karmacson. – Nem voltak túl közösségi emberek, különösen a fiatalabb Laci nem, akinek nem igen voltak barátai, talán barátnője sem. Csak kocsival járt a faluban, nem rejtőzködött, járkált vele, mintha biztosra venné, hogy senki nem ismeri fel. Igaza is volt, mert álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ő az, pedig láttuk a körözési fotókat – ingatta hitetlenkedve a fejét egy férfi.

Mások arról beszéltek, hogy a fiatalember nem volt teljesen felkészületlen, amikor működésbe hozta a Teréz körúti szerkezetet. – Szeptember közepén egy hatalmas durranást hallottunk, mindannyian kicsődültünk. Nálam a tetőcserepek lezuhantak, a kémény is sérült, ahogy a mellettünk lévő házban is. Mindig tudtam, hogy valami nem stimmel Lacival. A térfigyelők fotókon teljesen máshogyan jár és öltözik, mint a való életben. Sosem láttam olyan holmikban, mint a képeken, és nem bicegett, mint a videón – szögezte le egy idős asszony.

A robbantással gyanúsított férfi értelmiségi családból származik, nagymamája iskolaigazgató volt, apja pedig testnevelő tanár. Neki nem ment igazán a tanulás, a középiskolát csak a negyedik intézményben tudta befejezni. Tanárai átlagos diákként emlékeznek rá, olyanra, aki sem kirívóan okos, sem feltűnően buta nem volt. A Blikk beszélt néhány volt iskolatársával is, akik egybehangzóan állítják: soha nem barátkozott senkivel, rettentően magának való volt.