Bírság ide vagy oda, ingyenes marad a nőknek a Doboz

A mulatóhely fellebbezett az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntése ellen, és egyelőre továbbra sem szed belépődíjat a nőktől.


Hatalmas piros betűkkel hirdeti a Doboz nevű szórakozóhely a Facebook-oldalán, hogy továbbra is díjtalan a belépés a hölgyeknek. Ugyanitt megköszönik azoknak a támogatását, akik végig a Doboz véleménye miatt álltak ki, miszerint a nők ingyenes belépőjének bevezetésével nem diszkriminálni akarták az ezer forintot fizető férfiakat, csak a hosszú sorban állások elkerülése végett engedték be a hölgyeket ingyen. A posztolt üzenet úgy hangzik, mint egy olyan lejátszott csata utolsó mondata, melyet a Doboz nyert meg, bár ez korántsincs így. A HaHa aktivistája, Teczár Szilárd idén tavasszal indított eljárást a hely ellen, amiért az diszkriminatív és a nőket megalázó módon csak a férfiaktól szed belépőt. Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, amely igazat adott az aktivistának, és novemberi határozatában kijelentette, hogy ha a Doboz nem fordul bírósághoz, 30 napon belül köteles a nőktől is belépőt szedni. A szórakozóhely képviselői nem voltak hajlandóak beszélni a témáról, csupán annyit árultak el, hogy fellebbeztek. Ebből nem következik, de tény, hogy a nők belépése továbbra is ingyenes a mulatóba, amelynek képviselői közölték, hogy elegük van már a „Teczár-féle ügyből”, nem akarnak többet nyilatkozni az esetről.


Fotó: Doboz (www.facebook.com/doboz)


Megoldások a nők díjtalan beléptetésére

Mivel a szórakozóhely nem volt bőbeszédű, így megpróbáltuk kitalálni, hogy mit jelent a Doboz Facebook-üzenete. Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője szerint az EBH határozata ellen, noha az jogerős és ezért végrehajtható, szabad bírósági felülvizsgálatot, azaz fellebbezést kérni. Ennek azonban nincs halasztó hatálya, tehát a kérelem miatt nem lehet felfüggeszteni a végrehajtást. Tóth Balázs a VS.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a fellebbezéskor a Doboz kérhette ugyan a határozat felfüggesztését, ehhez azonban valószínűleg nem lett volna elég erős indoka. Így az nem valószínű, hogy a nők ingyenes belépését jogi úton érné el a szórakozóhely. Vannak azonban egyéb forgatókönyvek is a díjtalanság megőrzésére. Például a Doboz bevezetheti, hogy a fiúknak is ingyenes legyen a belépés, de azt a megoldást is választhatja, hogy egyes napokon a lányoknak, máskor a fiúknak nem kell fizetni. Az is lehet, hogy a Doboz vállalta, hogy a határozat megszületése után 30 nappal elkezdi fizetni a bírságot. A végrehajtási bírság összege 500 ezertől 6 millió forintig terjedhet, és mindaddig fizetni kell, amíg nem teljesíti az alany a határozatban foglaltakat. Legvégül: az is előfordulhat, hogy a Doboz egyszerű retorikai fogással él, és az üzenet csupán a 30 napból hátra maradt 12 napra vonatkozik.