Bíróság előtt a nyelvvizsgacsalók

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János / MTI/MTVA / Marjai János

-

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség negyvenegy ember ellen emelt vádat, de lehet, hogy többen lesznek a vádlottak, mert sokan panaszt tettek a vádhalasztás ellen. A vádlottak segítettek csalni a nyelvvizsgákon, 1009-en pedig éltek az általuk pénzért kínált lehetőséggel. Rengeteg rendőr és közalkalmazott vizsgázott így.


Elkezdték ismertetni a vádiratot annak a negyvenegy embernek az ügyében, akik pénzért segítettek többeket nyelvvizsgához. A vád szerint a nyelvvizsga-bizonyítványok korrupciós megszerzésére szakosodott bűnszervezet tíz évig tevékenykedett. 2013-ban kezdték el őket vizsgálni. A nyomozás alatt kiderült: személyesen, újságokban, szórólapokon toborozták azokat, akik pénzért akartak német vagy angol nyelvből közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgához jutni. A jelentkezőktől a szervezők eltérő, a vizsga szintjéhez, illetve a vizsgázó anyagi helyzetéhez igazodó árat kértek százezer és kilencszázezer forint között.


A tárgyalásokat - kirendelés alapján - a Budapest Környéki Törvényszék bírájának vezetésével a törvényszék budapesti központi épületében tartják. Az ügy nemcsak Budapestre, hanem Vácra és Vecsésre is kiterjed.

A vádlottak között vannak az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjának (ITK) mint vizsgaközpontnak az egykori munkatársai, valamint a budapesti NovoSchool Kft., a vecsési Studium 98 Nyelviskola és Oktatási Központ Kft. és a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület váci szervezetének mint vizsgahelyeknek az alkalmazottai.

A bűnszervezet tagjai nyelvvizsgáztató helyek dolgozóinak megvesztegetése révén előre megszerezték az írásbeli és laborfeladatokat, és ezekből személyre szabott megoldásokat készítettek, amelyeket a vizsgázók e-mailben vagy személyesen kaptak meg. A vizsgáztatók a szóbelin előre egyeztetett kérdéseket tettek fel. Átlagosan havi harminc ember jutott így nyelvvizsgához. Köztük 110 rendőr, 27 pénzügyőr, 28 büntetés-végrehajtási dolgozó, 48 tűzoltó, valamint több ügyvéd, egyetemi oktató, végrehajtó és élsportoló.


A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség nyár végén 1009 gyanúsítottal szemben fejezte be a nyomozást, és 41 ember ellen emelt vádat önálló intézkedésre jogosult személy által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Monori Járásbíróságon. Több mint kilencszáz gyanúsított esetében vádelhalasztást alkalmazott, huszonötöt megrovásban részesítettek, körülbelül harminc emberrel szemben pedig - mivel nem lehetett bizonyítani bűncselekmény elkövetését - megszüntették a nyomozást.

Mivel a vádelhalasztás ellen hetvenhatan panasszal éltek, velük szemben vádemelésre került sor, a bíróság kedden, a tárgyalás kezdő napján jelezte, hogy a cselekmények összefüggése okán indokolt az ügyeket egyetlen eljárásban tárgyalni, vagyis egyesíteni (ebben az esetben a vádlottak száma 117 főre ugrik).

Mivel a 76 főből 40 rendőr, 10 pénzügyőr, két tűzoltó, egy büntetés-végrehajtási dolgozó, így az ő ügyükben katonai bíróság jár el, amennyiben a bűncselekményt a szolgálati helyükön vagy a szolgálati viszonyukkal összefüggésben követték el, éppen ezért lehetséges, hogy az ügy - mind a 117 szereplővel - katonai bíróságon folytatódik.

A lefizetett szereplők között volt olyan, aki 31 millió forintot kapott összesen 451 embertől; az elsőrendű vádlott, Sz. I.-né összesen 1391 emberrel került így kapcsolatba és megközelítőleg 28 millió forintban részesült, míg egy házaspár együtt 30 millió forintot szedett össze.