Bevetik a katonaságot? Durva osztrák jelentést idézett Lázár

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A miniszter egy bizalmas, de nem titkos osztrák intézkedési tervre hivatkozva sorolta a tervezett intézkedéseket Ausztria részéről.


Radikális lépésekre készülhet az osztrák kormány, amennyiben valós az a dokumentum, amelyből Lázár János idézett a parlament rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságának ülésén, melyen Hende Csaba többek között bejelentette, hogy fegyvertelen emberekre nem fognak lőni a szerb határzárhoz vezényelt magyar katonák.


Lázár János egy bizalmas, de nem titkos osztrák intézkedési tervre hivatkozva azt mondta: nyugati szomszédunknál arra készülnek, hogy a tegnap bevezetett mélységi határellenőrzés után (ezt az embercsempészek elleni küzdelemre hivatkozva kezdte el az osztrák rendőrség, és kapásból 30 kilométeres dugót okozott) Ausztriában teljesen visszaállíthatják a határellenőrzést. Ezenkívül az osztrák hadsereget is a határhoz vezényelhetik a jövőben, illetve lassíthatják vagy akár teljesen fel is függeszthetik a menekültügyi eljárásokat.


Ausztria már bevezette a mélységi ellenőrzést


Egy osztrák forrásunk nem cáfolta a dokumentum létét, és egyelőre annyit mondott, hogy valóban tárgyal az osztrák kormány a hadsereg bevetésének lehetőségéről, és arról, hogy lassítják a menekültkérelmek befogadását. A határellenőrzésről vagy esetleges határzárról csak annyit mondott, hogy „ez bullshit, Magyarország esetében sem működik”. Ausztria egyébként a rendszerváltozás után, a magyar határzár lebontását követően az illegális migrációra hivatkozva 21 éven át fenntartotta a határőrizetet, és csak 2011-ben szüntette meg.

Szijjártó Péter eközben bekérette hivatalába délután az osztrák nagykövetet, tiltakozásul Werner Faymann osztrák kancellár nyilatkozatára, aki bírálta a magyar hatóságok gyakorlatát, és azt mondta, Magyarország nem tesz eleget a probléma megoldása érdekében.