Betört Moszulba az iraki hadsereg

Fotó: MTI/AP / Bram Janssen

-

A várost félezernyi dzsihadista tartja kézben, az ostromhoz csatlakoztak a kurdok is.


Az iraki erők kelet felől megindították kedden a régóta tervezett ostromot az Iszlám Állam kezén lévő északi Moszul ellen. A különleges erők egyik parancsnoka szerint emberei már be is hatoltak a városba.

Szakértők szerint házról házra haladó kemény harcra kell felkészülni Moszulban. Mintegy 4-5 ezer iszlamista fegyveres védi a várost, akik példátlan védelmi intézkedéseket tettek: rengeteg aknát, robbanó csapdát, alagutat, robbanó járművet, öngyilkos terroristát készítettek elő. Moszul 3,5 milliós lakosságának fele még ott maradt, két tűz között őrlődve.

Az iraki erők támogatására az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció harci gépei a levegőből támadták az ISIS állásait.

Az Iszlám Állam több mint két évvel ezelőtt foglalta el Irak második legnagyobb városát, további nagy területekkel együtt, de mostanra Moszul maradt az egyetlen bástyája az országban.

A Moszul elleni ostromhoz, a város alatt az utóbbi két hétben az iraki hadsereghez csatlakozta a vele szövetséges kurd erők, bizonyos szunnita törzsek és az Irán által támogatott síita milíciák.

Az amerikai erők becslése szerint Moszulban 3-5 ezer dzsihadista lehet, és további 1500-2500 egy külső védőgyűrűt alkot. Összesen ezer külföldi harcos lehet közöttük. Az ellenük felvonuló iraki erőknek és szövetségeseiknek a létszáma több mint 40 ezer.