Beszökdösnek az oroszlánok Kenya fővárosába

Fotó: AFP / TONY KARUMBA

-

Ismét oroszlánokat láttak ólálkodni hétfőn a kenyai főváros, Nairobi peremén; a hatóságok nyomolvasókat küldtek a helyszínre a veszedelmes vadállatok felkutatására.


Szemtanúk két oroszlánt jeleztek a vadvédelmi hatóságoknak egy forgalmas elkerülő út mentén. A ragadozók valószínűleg a fővárossal határos, a belvárostól csak néhány kilométerre lévő nemzeti park területéről szöktek ki.


A hárommillió lakosú város terjeszkedése miatt a sokféle védett állatnak otthont adó nemzeti parkra egyre nagyobb nyomás nehezedik, a vadak élettere egyre szűkül.

A rezervátumot és Nairobit kerítés választja el egymástól, másik irányban azonban a nemzeti park nyitott, és időről időre előfordul, hogy lakott területen - többnyire az elővárosokban - bukkannak fel oroszlánok.

Tíz napja hat szökött oroszlán okozott riadalmat, a vadakat azonban sikerült befogni és visszavinni a nemzeti parkba. 2012-ben lelőttek hat oroszlánt, mivel azok rátámadtak maszáj pásztorok kecskéire. A vadászat és a vadorzás következményeként Kenyában már csak mintegy 2000 oroszlán él.

A Nairobi Nemzeti Park illetékesei tavaly hozzájárultak, hogy kínaiak egy új vasútvonalat építsenek a parkon át. A vasúti pályát fallal veszik körül és magasra építik, hogy az állatok áthaladhassanak alatta.