Bepöccent Varsó a bírálatok miatt: bekéretik a német nagykövetet

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

A lengyel külügyminisztérium behívatja Németország varsói nagykövetét a német politikusok Lengyelországot bíráló kijelentései miatt - értesült vasárnap a lengyel közszolgálati televízió. Lengyelországban az Európai Parlament elnökének vasárnapi interjúja váltott ki heves reakciókat.


A lengyel külügyi szóvivő, Artur Dmochowski arról értesítette a sajtót: a Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter által kezdeményezett találkozónak hétfőn lenne helye „a német politikusok lengyelellenes kijelentései miatt". A szóvivő nem részletezte, mely politikusok nyilatkozatairól van szó.


Az Európai Unió német tisztségviselői azonban az utóbbi időben többször fogalmaztak meg kritikus álláspontot a novemberben kormányra került Jog és Igazságosság (PiS) lépéseit illetően. Utoljára Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap honlapján vasárnap közzétett interjúban tett így: „a lengyel kormány a választási győzelmét arra szóló felhatalmazásnak tekinti, hogy az állam érdekét a győztes párt akaratának rendeljék alá" – fogalmazott. Schulz a „Putyin-stílusú demokráciának", az európai politika „veszélyes putyinizálásának" nevezte a PiS politikáját. Schulz legújabb nyilatkozatát több lengyel politikus botrányosnak minősítette.


A PiS nevében megszólaló Ryszard Czarnecki, az EP elnökhelyettese elmondta: „ha valaki Putyin-hasonlatokat akar használni, tudnia kell, hogy Európában a leginkább Putyin-párti ország - Görögország mellett - éppen Németország". Azt az energiát, melyet Schulz Lengyelország megtámadásában kifejt, inkább a német nőknek a muzulmán bevándorlóktól való megvédésébe kellene fektetnie - tette hozzá Czarnecki, utalva a több német városban a szilveszter éjszakáján történt szexuális támadásokra.


Marcin Kierwinski, aki az előző, a Polgári Platfom (PO) kabintejében a kormányfői hivatal államtitkára volt, a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: a lengyel diplomáciának reagálnia kell a Schulz kijelentéséhez hasonló bírálatokra. Ugyanakkor - vélte Kierwinski - a bírálatokból a PiS politikusoknak is tanulságot kell levonniuk saját intézkedéseiket illetően.


A PiS-kormány intézkedései, mindenekelőtt az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása, valamint a kezdődő közmédiareform a hazai ellenzék és az egyes uniós tisztségviselők éles bírálatait váltották ki. Az Európai Bizottság a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án tart vitát a jogállamiság általános lengyelországi helyzetéről.

A nőiteket védjétek, ne a mi demokráciánkat! – üzenték a lengyel szurkolók is