Belgrádban úgy tudják, hamarosan teljesen lezárják az EU határait

-

Egy szerb lap szerint már zajlanak az előkészületek, és fokozatosan zárulnak be Európa kapui, végül már a szíriaiak előtt is. Ha ez megtörténik, több ezren rekedhetnek Szerbiában, akiket el kell látni, vagy vissza kell toloncolni Macedóniába.


Március elsejével teljesen lezárja a határait az Európai Unió a közel-keleti migránsok előtt, így azok sem léphetnek majd be többé, akik háborús övezetből érkeznek – közölte diplomáciai forrásokra hivatkozva szerdán a Danas című szerb napilap. Az újság értesülései szerint fokozatosan zárják majd le a határokat, előbb az iraki, majd az afganisztáni, végül a szíriai állampolgárokat sem engedik be. A Danasnak nyilatkozó meg nem nevezett források szerint ezeknek a szigorításoknak az „előszelét” lehet tapasztalni a szlovén–horvát, valamint a szerb–macedón határon. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ellenőrzik, a migránsok háborús övezetből érkeztek-e, a családtagjaik már az Európai Unióban vannak-e, milyen dialektusban beszélnek, milyen dokumentumaik vannak.

A lap információi szerint az uniós politikusokat némileg megzavarta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kijelentése, miszerint Szerbia annak ellenére, hogy nem uniós tagország, hajlandó részt vállalni az migránsok elosztására vonatkozó kvótarendszerből, ugyanakkor a hatezer bevándorló ideiglenes elszállásolásának bejelentése nem ugyanazt jelenti, mint amire a kvótarendszer valójában vonatkozna. Aleksandar Vucic valójában azokról beszél, akik az országban rekedhetnek, nem a migránsok közvetlen befogadásáról – írta a Danas brüsszeli forrásaira hivatkozva.

A szerbiai menekültügyi főbiztosság tájékoztatása szerint jelenleg körülbelül két-háromezer migráns érkezik naponta, így a hatezres limitet két-három nap alatt érné el az ország, azokat pedig, akik Szerbiában rekednek, tizenhét befogadóközpontban helyeznék el országszerte. Ezekben a központokban csak átmeneti szállást tudnak biztosítani a menedékkérőknek, akik számára más elhelyezést kell találni, ha hosszabb távon is a nyugat-balkáni országban akarnának maradni.

A szerb kormányfő a múlt héten úgy fogalmazott: dominóhatása lenne annak, ha Ausztria lezárná a határait a migránsok előtt, mert egy ilyen forgatókönyv esetében valószínűleg Szlovénia és Horvátország is így járna el, és akkor Szerbiának is lépnie kellene, ugyanakkor leszögezte, hogy országa nem épít kerítést a határain. Ivica Dacic külügyminiszter ehhez kapcsolódóan a hét végén azt mondta, hogy ha kell, Szerbia is lezárja a határokat, ugyanakkor ő is megerősítette, hogy nem kerítés emeléséről lenne szó.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerdán – azt követően, hogy Horvátország több mint kétszáz migránst toloncolt vissza Szerbiába – leszögezte: országa nem lesz a migránsok gyűjtőközpontja; azok, akik beléptek Szerbiába, de nem mehetnek tovább a nyugat-európai országok felé, vissza lesznek toloncolva abba az országba, ahonnan Szerbiába érkeztek.