Belépési díjat vezetnek be a szociális otthonokban

-

Ha a parlament rábólint, belépési díjként több millió forintot kérhetnek majd az idősek és a fogyatékosak otthonai.


A parlamentnek kedden benyújtott, a szociális ellátásról szóló törvény módosítását célzó javaslatba került bele, hogy a bentlakásos szociális intézmények a jövőben belépései hozzájárulást kérhetnek, legfeljebb 8 millió forint összegben. Bentlakásos otthonok például a fogyatékosok, a pszichiátriai betegek vagy az idősek ápoló-, gondozóotthonai.

A rehabilitációs intézmények – ilyenek szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek számára is létesültek -, a hajléktalanok otthonai és a rehabilitációs lakóotthonok kivételek, de a többiben meg lehet határozni azoknak a férőhelyeknek a számát, amelyek után belépési hozzájárulás szedhető, azaz akár minden helyért fizetni kell majd a jövőben. A javaslatban kivételként szerepelnek az egyházi és a nem állami (vagyis magán-) fenntartású intézmények , ahol a helyeknek csak legfeljebb 50 százaléka lehet fizetős.

Nem kell fizetniük azoknak, akik már ilyen otthonokban élnek, illetve ha valaki felé az intézménynek ellátási kötelezettsége van, de ő nem tudja kifizetni a hozzájárulást. Ez garantálná, hogy akinek joga van idősotthoni gondozásra, de nincs pénze belépési díjat fizetni, mégse maradjon ellátás nélkül.

Valamekkora garanciát jelent az is, hogy ha egy otthon a belépéstől számított három éven belül megszűnik, a befizetett pénz arányosan visszajár. Kérdés persze, hogy a harmadik év után honnan tudja majd előteremteni valaki még egyszer egy másik otthonba való felvételhez a szükséges milliókat.

Az otthonokba bekerülni akkor lehet, tehát az ellátás akkor jár, ha valaki napi 4 óránál hosszabb ápolást igényel, egyben a szociális helyzettől is függ. Az állami fenntartású intézményeknél viszonylag hosszú, három hónaptól másfél évig tartó várakozási időre kell számítani, míg a magánotthonokban általában nem kell várni. Az otthonokban napi vagy havi térítési díjat kell fizetni.
A magánotthonok egy része nem, vagy nem csak szociális ellátást nyújt, ezekben most is kell fizetni a bekerülésért, az összeg 3-tól 20 millió forintig is terjedhet.