Bejött a bevándorlásellenes politika a kormánynak

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A Századvég mérése szerint júniusban – csaknem fél év után – újra nőtt a kormánypártok támogatottsága.


A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalékon áll. A Fidesz-KDNP-t 16 százalékkal a Jobbik, majd az MSZP (8 százalék), illetve az LMP (6 százalék) és a DK (5 százalék) követi. Az Együtt szinte eltűnt a térképről idén, jelenleg a felnőtt lakosság 2 százaléka támogatja. 2015 júniusában a megkérdezettek 32 százaléka vallotta magát bizonytalannak, illetve zárkózott el pártpreferenciája közlésétől.

A jobboldali politika ereje változatlan: a magyar felnőttkorú lakosság 46 százaléka támogat jobboldali pártokat (Fidesz–KDNP és Jobbik), míg baloldali-liberális pártokat 15 százalékuk (MSZP, DK, Együtt). Ez a különbség még sokkal markánsabb a biztos szavazók körében: itt a jobboldali szavazók aránya 67, míg a baloldali blokké 25 százalék. Magyarországon hosszú távon lezárulni látszik a kilencvenes éveket és az ezredforduló elejét domináló baloldali-liberális politikai hegemónia – állapítja meg a kormányközeli alapítvány, a Századvég felmérése.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága júniusban 40 százalék. Második helyen itt is a Jobbik áll 27 százalékkal, növekedése azonban megállt, ebben a hónapban először veszítettek a támogatottságukból. Az MSZP (15 százalék) látványosan zsugorodik a biztos szavazók körében is, miközben az LMP (6 százalék) és a DK (8 százalék) javít. Az Együtt ebben a körben sem ér el jelentősebb eredményt (2 százalék).

A Századvég közvélemény-kutatása két olyan pontot talált, amelyben a magyar választók döntő többsége a kormány mellé állt az elmúlt hónapban: ez a bevándorlás kérdése és az szja-csökkentés. A felnőttek 74 százaléka vár el szigorúbb bevándorlási szabályokat. Eközben mindössze 21 százalék tartja megfelelőnek a fennálló viszonyokat (5 százalék pedig nem tudott véleményt alkotni).

A személyi jövedelemadó 2016-os csökkentését a megkérdezettek 71 százaléka támogatja, 23 százaléka ellenzi (6 százaléknak pedig nincs véleménye). Az szja-csökkentés támogatottsága a baloldalon 50, középen 73, jobboldalon pedig 81 százalék. Januártól 16-ról 15 százalékra mérséklődik az szja-kulcs, amivel elsősorban a magasabb jövedelműeknek kedvez a kormány.

2015 júniusában a kormány távozását a felnőtt népesség harmada (33 százalék) szeretné, maradását a ciklus végéig 65 százalék – azaz a megkérdezettek kétharmada. Mindössze 2 százalék nem tudott válaszolni erre a kérdésre, ami sokat elmond a vélemények stabilitásáról.