Beégett a Klik: 307 iskola közül csak 44 küld diákokat az ünnepségre

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

A Népszabadság kereste meg az iskolafenntartót, hogy hány intézmény jelezte a részvételét.


A Váci Madách Imre Gimnázium ügye után a Népszabadság megkereste a Klelbelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), hogy megkérdezze, egyedi eset volt-e a visszautasítás. Emlékezetes: a Klik iskoláknak küldött levelet, hogy diákokat hívjon a március 15-i állami ünnepségre. A váci gimnázium viszont nyilvánosan utasította el, hogy diákjait ily módon keverje bele a politikába.


Tantestületünk pedagógusai nem támogatják és nem is szervezik meg a diákok politikai színezetű rendezvényeken való részvételét, elfogadhatatlannak tartják, hogy ezt a diákok számára bárki is kötelezővé tegye, és az adatvédelmi törvényekkel ellentétesnek vélik annak kérését, hogy az esetleges résztvevők, vagyis a diákok adatait továbbküldjék a szervezőknek.

A lap cikke szerint a Klik válaszaiból az derül ki, hogy ez nem volt egyedi eset, és összességében nem mondható nagy sikernek a kezdeményezés: 307 iskola kapott meghívót, ebből összesen 44 iskola jelezte, hogy szeretnének élni a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal által kínált lehetőséggel, és diákjaik szívesen részt vennének a nemzeti ünnep fővárosi programjain – idézi a Népszabadság a Klik levelét.

Ez azt jelenti, hogy 263 iskola nemet mondott vagy nem válaszolt. Eddig így 495 diák jelezte részvételét a nemzeti ünnep fővárosi programjain. A lapnak a Klik azt is írta, hogy a részvétel nem kötelező, ez nem toborzás, és nem a Klik kezdeményezése volt, a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal kereste meg őket, hogy ha diákok szeretnének részt venni a nemzeti ünnep fővárosi programjain, akkor szívesen biztosítanak erre lehetőséget

A Kettős Mérce írt arról korábban, hogy öt váci iskola kapott levelet a Klik-től, amelyben azt írták, iskolánként tíz diákot és egy kísérőtanárt „invitálnak” a március 15-i budapesti ünnepségekre, akiknek a HM által biztosított buszos utaztatást és ingyenebédet is ígérnek. A levél azt is tartalmazza, hogy Pest megye öt körzetéből összesen 250 tanulóra számítanak, valamint országosan mintegy 800 résztvevő diákkal számolnak az állami megemlékezésen.