Bécs vissza akarja kapni a menekültekre költött többletpénzt

Fotó: MTI/AP / Ronald Zak

-

600 millió eurót kérnének vissza indirekt módon az EU-tól. Úgy számolnak, ennyivel került többe, hogy az elfogadható mintegy 35 ezer helyett tavaly 90 ezer ember érkezett Ausztriába.


Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének címzett, január 25-én kelt levelében jelölte meg az összeget. Szerinte minden menedékkérő 11 ezer eurós költséget jelentett az osztrák hatóságoknak, tehát a többlet ez összesen valamivel több mint 600 millió euró - számolt be róla a Kurier nevű osztrák lap.

A Kurier szerint Schelling ismét azt kérte Brüsszeltől, hogy ezt az összeget ne számolják hozzá a megengedett költségvetési hiányhoz. Kérte a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF) forrásainak növelését és egy új elosztási ráta megállapítását is, amelyben a menekülteket nagy számban fogadó országok, például Ausztria, Németország és Svédország nagyobb súllyal esne latba.

Schelling meggyőződése szerint az Európai Szolidaritási Alap is forrásként szolgálhat - ez alapesetben a legnagyobb természeti csapások okozta károk enyhítésére szolgál -, valamint az EU költségvetéséből fel nem használt pénzösszegeket is a menekülteket nagy számban beengedő államoknak kellene adni.

A Kurier úgy tudja, Schelling az uniós pénzügyminiszterek következő találkozóján készül előterjeszteni a javaslatokat.