Balog Zoltán szerint egy humanitárius katasztrófát akadályoztunk meg

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozni az elmúlt napokban azzal az összehangolt munkával, amelyet a magyar hatóságok a segélyszervezetekkel együtt végeztek a szerb-magyar határ térségében – mondta Balog az azután tartott sajtótájékoztatón, hogy megérkeztek az első menekültek a horvát határhoz.


Az emberi erőforrások minisztere köszönetet mondott a komoly, megerőltető szolgálatot végző rendőrök munkájáért, amely komoly pszichikai terhelést is jelent. A miniszter közölte azt is, hogy azoknak a migránsoknak, akik regisztrálnak és kérik menekültstátusba vételüket, egy évig ingyenes egészségügyi ellátás jár, ami komoly feladatot ró a mentőszolgálatra és elsősorban a szegedi klinikákra. Hozzátette, a menedékkérelmet benyújtó családok gyermekeit minden olyan ellátás és szolgáltatás megilleti, amely a magyar kiskorúakat is.


A politikus hangsúlyozta, külön feladatot jelent a kísérő nélküli kiskorúak elhelyezése. Idén mintegy 8600-an - szinte kivétel nélkül fiúk - érkeztek Magyarországra, többségükben Afganisztánból, közülük 3800 gyermek. Jelenleg két befogadóállomáson - Fóton, illetve Hódmezővásárhelyen - negyven olyan fiatalkorú tartózkodik, akivel nem érkezett felnőtt családtag. Tavaly a kísérő nélküli kiskorúak közül 51 gyermek került nevelőszülőkhöz.


Balog Zoltán fellélegzett

Balog Zoltán miniszter azután mondott köszönetet a humanitárius szervezeteknek és a rendvédelmi szerveknek, hogy a szerdai napon gyakorlatilag egyértelművé vált: a magyar teljes határzár a horvátok nyakába varrta a menekültproblémát. Egyre több menekültet szállítanak a szerb–horvát határra, ahol a horvátok már elkezdték az érkezők regisztrálását, és Zoran Milanovic miniszterelnök közölte, nem akadályozzák meg áthaladásukat az országon.