Bakondi: Az igazi migránstömeg még el sem indult

-

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint minden nemzetnek döntenie kell, milyen stratégiát követ. A magyar javaslat a szigorúbb határőrizet és a menedékkérők szűrése.


Közép-Afrika igazi migrációs tömege még el sem indult, óvatos becslések szerint mintegy egymillió illegális migráns tartózkodik Líbiában, ami azt jelzi, az európai nemzeteknek minél hamarabb dönteniük kell az új bevándorláspolitikáról – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton este az M1 műsorában.

Bakondi szerint a nemzeteknek döntést kell hozniuk arról, új bevándorlás politikát akarnak-e, és azt hogyan értelmezik. Esetleg az unió értékelése szerint „mindenkit befogadunk, és elosztjuk egy kötelező kvóta rendszer alapján” a tagállamok között, vagy a magyar javaslatot veszik alapul, amelynek lényege, hogy Európának képesnek kell lennie külső határainak megvédésére, a politikai menedékjogra jogosultak kiszűrésére és a gazdasági migránsok távol tartására.

A miniszterelnöki főtanácsadó szerint a migráció által érintett államok szigorúbb határőrizeti tevékenységének következménye, hogy eddig nem jellemző útirányokat keresnek a menekültek: az egyik új elem, hogy Líbiából, Egyiptomból és Görögországból is csónakokkal indulnak Olaszországba. A többmilliós migrációs fenyegetés sürgetővé teszi a bevándorláspolitikáról szóló döntést, egyes javaslatok szerint már az unió határain kívüli hotspotokban (a menedékkérők regisztrálására szolgáló létesítményekben) kellene a szigorú tételes ellenőrzést elvégezni.