Ázsiai turnéra indul Trump

Fotó: Getty Images / Andrew Burton

-

Tizenegy napos ázsiai körútja során látogatást tesz Vietnamban és a Koreai-félszigeten is.


November elején Japánba, Dél-Koreába, Kínába, Vietnamba és a Fülöp-szigetekre látogat Donald Trump. Az amerikai elnök tizenegy napot tölt a legnagyobb kontinensen, és tárgyal minden útba ejtett ország vezetőjével. A Fehér Ház szerint ettől a látogatástól


mindenki eltökéltebb lesz, hogy szembeszálljon Észak-Korea fenyegetésével.

Az elmúlt hetekben különösen nagy szópárbaj alakult ki Kim Dzsong Un és Trump között. Az ENSZ közgyűlésén Trump azt mondta, ha az USA-nak nem marad más választása, meg fogja semmisíteni Észak-Koreát. Kim Dzsong Un válaszul megalománnak és ,,zavart embernek" nevezte Trumpot.


Próbálják kifürkészni, hol a határ

Több olyan konferencián is részt vett, ahol észak-koreai tisztségviselők próbálják feszegetni, meddig mehetnek el, hol a határ - mondta a CIA korábbi elemzője, Bruce Klingner. Szerinte az észak-koreaiak keresik a kapcsolatot a republikánusokhoz kötődő kutatókkal, elemzőkkel, hogy megpróbálják jobban értelmezni Trump szavait.
A november 3-án kezdődő körút lesz Trump első látogatása Ázsiában. A Dél-kínai-tengeren lévő területi vitákról és az észak-koreai konfliktusokról szeretne tárgyalni az országok vezetőivel, de beszélne a Csendes-óceáni Partnerség nevű kereskedelmi egyezményről is, amiből az USA kilépését már korábban bejelentette. Japán és Vietnam vezetői várhatóan megpróbálják meggyőzni Trumpot arról, hogy mégse lépjen ki, de Robert Lighthizer, az USA kereskedelmi főtárgyalója nemrég megerősítette, hogy Washington nem változtat álláspontján.