Az utcán folytatódhat a harc a Corvinus három budai karáért

Forrás: VS.hu

-

Utcai demonstrációkat kezdhetnek a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) budai kampuszának tanárai és hallgatói, mert minden lehetséges eszközzel szeretnék megakadályozni, hogy a három kart beolvasszák a gödöllői agráregyetembe. A karok vezetőit és dolgozóit – mint azt a múlt péntek délutáni egyetemi fórumon hallhattuk tőlük – felháborította, hogy a jövőjükről tartott egyeztetéseken a minisztérium nem volt kíváncsi a véleményükre. Úgy tudják, kedden jelenti be a kormány, mi a szándéka. A tájékoztatót élő közvetítésben nézik majd az egyetemen, és utána lépnek.


A tüntetések az eredeti tervek szerint már péntek reggel megkezdődtek volna. A BCE budai részlegének területfoglalási engedélye volt az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé a Szalay utcába reggel 8-ra. Ekkor fogadta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a 6. emeleten a BCE és gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) vezetőit, rektorokat és helyetteseiket, külső szakértőket. A téma az volt, hogy a BCE három budai kara, a kertészettudományi, tájépítészeti, élelmiszer-tudományi, beleolvadjon-e a gödöllői egyetembe, vagy – ahogy azt a BCE szeretné – maradjanak a Corvinus részei, de hozzanak létre szoros együttműködést a gödöllői agrárképzéssel.

Az erőt mutatni hivatott villámcsődületet a gödöllői beolvasztástól tartó karok vezetői kezdték szervezni, és szinte az utolsó pillanatban fújták le. Arra hivatkozva, hogy nem akarnak türelmetlennek mutatkozni, és megvárják a kormányzati döntést, amelyet kedd délután sajtótájékoztatón jelent be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Palkovics László felsőoktatási államtitkár ugyanis hétfőn ismerteti álláspontját Balog Zoltán miniszterrel, aki döntést hoz.

A budai kampusz dékánjait nem engedték be a pénteki csúcstárgyalásra, az előszobában várakozhattak. Igaz, meg sem hívták őket, éppen ezért kezdték szervezni a flashmobot: ne döntsenek úgy a jövőjükről, hogy nincsenek a helyszínen. Az, hogy végül felhívták őket Palkovics titkárságára, Pavlik Líviának, a BCE kancellárjának köszönhető, aki észrevette őket a minisztériummal szembeni pékségből, jelezte az államtitkárnak, és így nem hagyták őket kint ácsorogni.Elmennek a falig, és tovább – vagy haza?

Jó hírrel azonban nem tudott szolgálni a három kar vezetője a péntek délután tartott összdolgozói fórumon. M. Szilágyi Kinga, a Corvinus tájépítészeti karának dékánja helyes döntésnek nevezte flashmob lemondását. Eddigi tapasztalatai szerint eddig minden döntésüket ellenük fordították, most azt mondhatták volna a tüntetésre, mit akarnak ezek, amikor még döntés sem született?


A tárgyalást megelőző, az elmúlt hetekben tartott egyeztető tárgyalásokról azt mondta: mivel a BCE szenátusa korábban azt a döntést hozta, hogy a három kar nem válik ki, ezért ezt a lehetőséget nem is vizsgálták. A SZIE-vel folytatandó együttműködésükről viszont készítettek egy tartalmasnak mondott összeállítást, amelyről az államtitkár azt mondta, arra lehet alapozni. Másik lehetőségként azt szeretnék, hogy ismét önállók legyenek, ahogy korábban voltak.

A dékán szavai szerint Palkovics megkérdezte azt is, mit tesznek majd, ha a kormány nem támogatja az együttműködési verziót, és a három kart a Szent István Egyetemhez csatolja.


Elmegyünk a falig, és azon is túl

– idézte fel válaszát M. Szilágyi Kinga. Az egyesülést nem tudják elképzelni, ezért minden további, létező eszközt meg fognak ragadni, hogy megakadályozzák azt. Az államtitkár erre azt felelte – folytatta párbeszéd ismertetését a dékán –, hogy nyugodtan panaszkodhatnak bárkinél, hozhatják a hallgatókat is tüntetni, majd úgy is hazamennek.


A dékán a pénteki fórum hallgatóságának arról is beszélt, a korábbi tárgyalásokon egy szó sem hangzott el arról, hogyan képzelik az integráció finanszírozását. Palkovics László államtitkár erre a kérdésre mindig azt válaszolta – mondta M. Szilágyi Kinga –, el sem kell költözniük, és ha integrálódnak, lesz pénz a kampusz felújítására. A dékán aggasztónak nevezte a beolvadást, mert a gödöllői egyetemről most válik le az önállósodó állatorvos-tudományi egyetem, amivel szerinte megroppan a SZIE gazdálkodása.


Összdolgozói fórumra gyülekeznek a budai kampuszon, 2015. augusztus 28.


A jól tejelő tehenet elviszik

– értékelte az állatorvosi kar távozását Gödöllőről M. Szilágyi Kinga, azzal folytatva, hogy ezért cserébe a SZIE három kis vékony tehénkét kapna a Corvinustól, ami nem lesz elég az életben maradáshoz. A dékán azt valószínűsíti, hogy más anyagi javak után fognak nézni a gödöllőiek, és azok a BCE budai kampuszának vagyontárgyai, ingatlanjai lesznek.


Nem a gödöllői kampuszt fogják felszámolni, ezt a történetet már egyszer megéltük

– vonta le a következtetést. Hozzátette: 12 év munkájuk van a jól csengő és elfogadott Corvinus-brand építésében, nem fogják veszni hagyni ezt az értéket.


Budapesti Corvinus Egyetem

Utoljára májusban volt hasonló összedolgozó fórum, ez a kép akkor készül


Utcára vonulás is jöhet

Palkovics irodájának várójában ott volt Hegedűs Attila, a kertészettudományi kar dékánja is, ő Balázs Ervin professzor tárgyalás előtti szavait idézte fel röviden: „A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke azzal érkezett az egyeztetésre, hogy a felsőoktatás minőségének védelme érdekében beszéljen: ne engedje azokat a tragikus lépéseket, amelyekre az államtitkárság készül”.


Hegedűs röviden szót válthatott az államtitkárral, ebbe is beavatta a dolgozói fórum hallgatóságát. Elmondta, Palkovics elővette az SZIE-s együttműködésről készített BCE-koncepciót, amely tele volt színes kiemeléssel, és közölte, sajnálja, hogy tőlük a kampuszról semmiféle konstruktív észrevételt nem kapott. „Akkor én megkérdeztem tőle, jól értettem államtitkár úr, te számodra a konstruktivitás azt jelenti, hogy csak azt mondom, igen, igen, úgy jó, ahogy te elgondoltad?”


Az én szemszögemből a konstruktivitás az, amit én gondolok.

– adta vissza az államtitkár szavait a dékán, aki szintén hiányolta, hogy nem folytathattak szakmai vitát jövőjükről. Hegedűsnek – mint elmondta – sikerült beszélnie többekkel, akik részt vettek tárgyaláson, egyikük azt mondta neki, szerinte a döntés már készen állt, mielőtt az egyeztetést elkezdték.

A tárgyalás után közölték velük a továbbiakat, hétfőn tárgyalja meg az államtitkár a miniszterrel a döntést, amelyet este hoznak az egyetemek vezetőinek tudomására. Hivatalosan kedden délután kettőkor, sajtótájékoztatón jelentik be a döntést. Ezt élő, egyenes adásban fogják követni a kampuszon az egyetem polgáraival, munkatársaikkal. „Ha számunkra nem elfogadható döntés születik, arra

csak így tudunk reagálni, ha kimegyünk az utcára és világossá tesszük, hogy ez nem elfogadható

– nyomatékosította szándékaikat.Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campus, kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kar, Villányi út


Vastapsot kaptak

A dékán összefoglalásképpen azt mondta, a dolgok a legrosszabb irányba haladnak, de Rostoványi Zsolt rektor és a HÖK támogatását is élvezik az elszakadás elleni munkában. Hegedűs szerint még soha nem volt ennyire erős az együttműködés a három kar között, mint most. Hivatkozott szakmai szervezetek véleményére is, amelyek szintén károsnak tartják a három kar leválasztását.

Ugyancsak helytállónak nevezte a VS.hu pénteki cikkének állítását, amiben amelyben azt írtuk, a rektor azért váltotta le Palkovics László tudományos dékánt (az államtitkár névrokonát), mert – a szenátus határozataival szemben – az elszakadás mellett munkálkodott.

A hallgatóság perceken át tartó vastapssal köszönte meg a dékánok eddigi munkáját.