Az USA naponta 9 millió dollárt költ az Iszlám Állam elleni harcra

Fotó: AFP / PAUL CROCK

-

Az Egyesült Államok a bombázások megkezdése óta 2,7 milliárd dollárt (746 milliárd forintot) adott ki a szíriai és iraki harcokra.


A Pentagon jelentése szerint a 2,7 milliárd dollár kétharmada az amerikai légierőre ment el – tudósított a BBC. Legutóbb a törvényhozás alsóháza 579 milliárd dollárt szavazott meg a védelmi kiadásokra.


Az Iszlám Állam ellen tavaly augusztusban indult meg a harc, azóta meredeken növekednek az amerikaiak kiadásai. Ezen a héten ráadásul a Fehér Ház azt is bejelentette, hogy 450 katonát küldenek Irakba, igaz, harcolni nem, csak iraki katonákat kiképezni fognak. Ezzel 3500 főre nő az amerikai katonák száma a közel-keleti országban.

Csütörtökön Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnöke úgy nyilatkozott, lehetséges, hogy Washington újabb kiképzési bázisokat építene Irak északi részén. Azt is közölte továbbá, hogy annak is megvan a lehetősége, hogy az iraki erőkhöz az amerikai légicsapások hatékonyságához amerikai katonákat vezényeljenek. Ezekről azonban még nem született végleges döntés.