Az USA mindenképp kivonul Szíriából

Fotó: MTI/EPA / Juszef Badaui

-

A Fehér Ház előzetesen nem konzultált a tervezett szíriai csapatkivonás bejelentése előtt, a döntést végrehajtjuk - közölte Joseph Votel tábornok, a Közel-Keletért felelős amerikai Középső Parancsnokság vezetője kedden egy szenátusi meghallgatáson.


"Nem tudtam a bejelentés időzítéséről" - fogalmazott a tábornok. Hangsúlyozta azonban hogy: "az elnök döntést hozott, mi pedig végrehajtjuk ezt", hozzátéve, hogy ügyelnek majd szíriai kurd szövetségeseik megóvására is.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának (Centcom) vezetője a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtt kijelentette azt is, hogy a főparancsnokságon azért természetesen tudtak Donald Trump elnök azon szándékáról, hogy mielőbb kivonja Szíriából az ott szolgáló, mintegy kétezer fős amerikai kontingenst.

Joseph Votel figyelmeztetett arra, hogy a várható kivonulás után mind Szíriában, mind Irakban számolni kell az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tartós fenyegetésével.

"Fontos megérteni, hogy az Iszlám Állam és erőszakos szélsőségesei elleni küzdelem nem ért véget és küldetésünk nem változott" - fogalmazott. Hozzátette, hogy az eddigi eredmények csakis akkor őrizhetők meg, ha közben offenzívát folytatnak az Iszlám Állam nagyrészt szétszóródott tagjai ellen. Megismételte a Pentagon hétfőn kiadott jelentésében foglaltakat, miszerint a terrorszervezet vezetői továbbra is aktívak, külföldről változatlanul csatlakoznak hozzájuk terroristák és megmaradtak pénzügyi forrásaik is.

Jack Reed demokrata párti szenátor kérdésére, aki azt firtatta, vajon a Donald Trump bejelentése szerint megőrizni szándékozott kelet-iraki amerikai támaszpontról intéznek-e majd csapást a szíriai dzsihadistákra, Votel kitérő választ adott, az adatok titkosságára hivatkozva. Csupán annyit szögezett le, hogy "egy sor forgatókönyvön" dolgoznak.

A tábornok beszámolt az Egyesült Államok és az afganisztáni tálibok közötti tárgyalásokról is. Mint fogalmazott: ezek "nagyon, nagyon korai szakaszban" vannak. Leszögezte ugyanakkor, hogy az afgán kormánynak részt kell vennie a tárgyalási folyamatban, mert az amerikai fél az ő nevükben nem tárgyalhat. Az afgán kormányzatnak "a megoldás részének kell lennie" - mondta a tábornok.

A Centcom parancsoka szerint az amerikai kormánynak a csapatkivonás után is támogatnia kellene pénzügyileg az afgán biztonsági erőket.

A január utolsó napjaiban Kabulban, az azt megelőző napokban pedig Katarban folytatott tárgyalásokon az afgán kormány képviselői nem vettek részt. Mindazonáltal Asraf Gáni afgán elnök egy Donald Trumphoz intézett - és a The Wall Street Journal című lapban részben közölt - levélben azt hangoztatta, hogy kormánya kész tárgyalni az Afganisztánban lévő amerikai katonák létszámának csökkentéséről.