Az osztrák döntés után kapkodta a levegőt a német pénzügyminiszter

Fotó: ANADOLU AGENCY / Lukas Barth

-

Az osztrák kormány nem egyeztetett szorosan a német kormánnyal a befogadható menedékkérők számának maximálásáról hozott döntésről – mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Spiegel Online-nak adott interjúban.


„Egy kicsit kapkodnom kellett a levegőt, amikor meghallottam, hogy ezt a döntést velünk nem egyeztették szorosan”, hiszen Angela Merkel kancellár azért is fáradozott az utóbbi hónapokban, hogy szorossá váljék a német–osztrák együttműködés a menekültválságban – mondta Wolfgang Schäuble.

Sajtóértesülések szerint a kancellár is bírálta Bécs szerdai döntését egy zártkörű megbeszélésen, hangot adva annak a véleményének, hogy az egyoldalú osztrák lépés nem segít hozzá a menekültválság európai uniós megoldásához, és nem csillapítja a menekülthullámot.

A kancellár ugyanakkor nyilvánosan nem kommentálta a befogadható menedékkérők számának korlátozását előirányzó osztrák döntést, a pénzügyminiszter pedig a pénteki interjúban azt mondta, nem lenne sok értelme annak, ha „elkezdenénk egymást kölcsönösen bírálni”.

Az osztrák kormány döntése szerint 2019-ig összesen mintegy 130 ezer menekültet engednek be az országba, vagyis 2016-ban legfeljebb 37 500-at. Ez kevesebb mint a fele annak, mint amennyien 2015-ben menedékkérelmet adtak be az országban.