Az orvosok többsége nagyon elszánt, messzire hajlandó elmenni

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Lovas András aneszteziológus, az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport tagja szerint a mostani aláírásgyűjtés olyan volt, mintha 781 szakember tartott volna konzíliumot Magyarország egészségügyének problémájáról. A jogászaik már vizsgálják a sztrájk lehetőségét.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma eddig szóba sem állt önökkel. Mit remélnek?

Az 1001 orvos hálapénz nélkül mozgalomhoz már majdnem kétezer orvos csatlakozott, és 781 szakmabeli írta alá a nyílt levelünkhöz kapcsolódó petíciót. Mindezzel az volt a célunk, hogy egy fórumba gyűjtsük az együtt gondolkodó kollégákat. Sorra kerültek elő az ország különböző részeiről a súlyos problémák, látszik, hogy nem izolált esetekről van szó, hanem már rendszerszintű a baj.

Jelenleg 781-en írták alá a petíciót, miközben 35 ezernél is több magyar orvos praktizál. Nem tartanak-e attól, hogy amíg nem tízezrek írják alá, addig a kormányzat nem veszi komolyan a kérdéseiket?

Egyes becslések szerint már nem éri el a 30 ezres létszámot a kórházban dolgozó magyar orvosok száma, de emellett persze praktizálnak fogorvosok és háziorvosok, akik közül többen is a petíció aláírói között vannak. Ettől függetlenül ez a 781 ember szignifikáns szám, úgy is mondhatnám, hogy 781-en vettek részt azon a konzíliumon, ahol kimondtuk: bajban van az egészségügy. Az aláírók lefedik az ország egész területét, szignózták külföldön dolgozók is, ráadásul szinte az összes szakterület képviselteti magát.


781 fős konzílium


Azért úgy tűnik, vannak alulreprezentált orvosi területek – kevesebb a nőgyógyász és a sebész, akiknél gyakoribb a hálapénz.

Nem célunk a mozgalommal semelyik szakterületet sem megbélyegezni, fontos, hogy vannak olyan szülész-nőgyógyászok is, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint mi.

A petíciót főként orvosok írták alá, miközben a hálapénz kompenzáció nélküli kivezetése a nővéreket és ápolókat talán még jobban sújtaná. Beszéltem olyan sebésszel, aki a hálapénz teljes összegét elosztja az asszisztensei között, hogy azok megéljenek valahogy.

Igen, mi is azt mondjuk, hogy nem elég csak az orvosok helyzetét rendezni, együtt kell megoldást találni a szakdolgozókat érintő kérdésekre is.

Mekkora fizetésemelést tartanának elfogadhatónak, hogy megszűnjön a hálapénz?

Én naponta nyolc és négy óra között aneszteziológus és intenzív terápiás orvosként látom el teendőimet és emellett természetesen ügyelek is. Nem vagyok egészségügyi szakközgazdász, így nem tudnám megmondani, mennyi pénzre lenne szükség. Ezért sürgetjük egy egészségügyi kerekasztal összehívását, a kormány, a szakpolitikusok, a közgazdászok és az orvosok részvételével.

Meddig mennek el, ha a levelek nem hoznak eredményt?

Az aláírásgyűjtést lezártuk, de úgy látom, hogy a kollégák többsége nagyon elszánt, messzire hajlandó elmenni.


Nagyon elszántak


Mivel számoljon a kormány, ha felbosszantja az orvosokat?

Akár a munkabeszüntetés valamilyen formáját sem zárják ki egyes tagok. Jelenleg a jogászok épp azt vizsgálják, hogy milyen feltételekkel lehet sztrájkolni az egészségügyben.

Petíciójukban azt kérdezik a kormánytól, meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben? De mikorra teremthető meg az az érzés, hogy hálapénz nélkül is biztonságban érezze magát az ember?

Jogos a kérdés, csak úgy vezethető ki a hálapénz, ha azzal egyidejűleg a betegbiztonságot is megteremtik. Kell a szakmapolitika akarata. Nem emlékszem, hogy az elmúlt évtizedben volt-e ilyen szempontból szó a hálapénzről. Legfeljebb azt a cinikus megjegyzést kaptuk, hogy „majd kikopik”. Téved, aki azt mondja, hogy a magyar egészségügyet már csak a hálapénz tartja egyben. Inkább csak gúzsba köti.


1001 orvos

Két szegedi orvos, Lovas András aneszteziológus és Álmos Péter pszichiáter kezdeményezésére indult el az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport. Napok alatt több százan csatlakoztak hozzájuk. Az orvosok aktivizálódása nem előzmény nélküli: a kormány tavaly májusban ugyan tett egy gyenge kísérletet a hálapénz megszüntetésére, de a sokak által bírált megközelítés miatt aztán visszakoztak.