Az oroszok nem zárják ki egyértelműen a terrormerénylet lehetőségét

Fotó: MTI/EPA / Jevgenyij Reutov

-

Gyászol Oroszország, Washingtonban is gyertyákat gyújtanak a nagykövetségnél. Az egyik énekes a lejárt útlevele miatt maradt le a járatról.


Eddig csak néhány holttestet találtak meg az orosz mentőalakulatok Szocsitól nem messze a Fekete tengerben, ahol lezuhant az orosz hadsereg egyik utasszállító repülőgépe – írja az Euronews.

A feketedobozra még mindig nem bukkantak rá. A gép roncsait megtalálták a Fekete-tengerben, a parttól 1,5 kilométerre, mintegy 70 méter mélységben. Túlélőknek nincs nyoma – jelentette ki Igor Konasenkov, a fegyveres erők szóvivője, aki elmondta, hogy 3 ezer ember kutatja a maradványokat és nyomokat 32 hajó, 80 búvár, öt helikopter és drónok segítségével. Vasárnap estig tíz holttestet találtak meg.

Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter szerint sajnos az ilyen típusú TU-154-esek feketedobozai nincsenek ellátva rádióadókkal, így nem is bocsátanak ki jeleket. A tenger fenekére süllyedt roncsok között kell keresni őket. Remélik, hogy ha megtalálják, adatokat nyernek ki belőlük. A vizsgálóbizottság természetesen a katasztrófa minden lehetséges okát vizsgálja. Rengeteg változat szóba jöhet, korai lenne még ezekről beszélni – tette hozzá a miniszter.

Mint korábban írtuk, teljességgel kizárható, hogy terrorcselekmény okozta volna a gép tragédiáját. Ezt vasárnap Viktor Ozerov, a szövetségi tanács elnöke. Ozerov szerint a szerencsétlenséget műszaki hiba vagy a legénység hibája okozhatta, de szerinte nem lehetett terrorcselekmény, mert a gépet a hadsereg üzemeltette.

Roman Valutovot, az Alekszandrov együttes egyik tagját ugyan először szintén az áldozatok közt említették meg, de később kiderült, nem engedték fel a gépre, mivel már júliusban lejárt az útlevele.

A géppel nem utazott el Vadim Ananyev szólista sem, akinek éppen megszült a felesége, s arra kérte, maradjon mellette – írja a Tanjug.