Az oroszok 60 óra alatt lerohannák az egész Baltikumot

Fotó: MTI/AP/Yonhap / Lim Hun Dzsung

-


A NATO egy hónapon belül már harmadszor figyelmeztet, hogy az oroszok fokozódó agresszivitása veszélyezteti Európa keleti határait. Erről a Financial Times című brit lap számolt be.

Az újság a katonai szövetség jelentésére hivatkozva, amelynek elkészítésében a Pentagon is részt vett, azt írta, hogy Oroszország 60 óra alatt le tudná rohanni a Balti államokat. A NATO által közreadott jelentés azt álltja, hogy súlyos hiányosságok vannak a védelem kiépítésében.

Mióta 2013-ban Ukrajnát megszállta Oroszország, nem sikerült megfelelően felkészülni egy lehetséges támadásra. Ezért a NATO szakértői azt javasolják: az Egyesült Államoknak és a többi európai nagyhatalmaknak katonai csapatok állandó bevethetőségét kéne biztosítania. Azzal a céllal, hogy Moszkvát elrettentsék kockázatos akcióktól.

A francia kormány egy korábbi biztonsági tanácsadója, François Heisbourg szerint a szövetség által végrehajtott növekvő számú hadgyakorlatok is elhalványulnak az orosz gyakorlatozások mellett.

Szerinte katonáknak állandóan jelen kell lenniük a veszélyeztetett zónákban és sokkal jobban kéne felszerelni őket. „Szükségünk van előretolt gyors reagálású egységekre, olyanokra, mint amiket Nyugat-Németországban a hideg háború alatt használtunk” - mondta.