Az oroszbarát jelölt győzött Bulgáriában az elnökválasztáson

Fotó: MTI/AP / Valentina Petrova

-

Rumen Radev győzelme megpecsételte a konzervatív Bojko Boriszov kormányfő sorsát.


Szinte teljesen bizonyos, hogy a hivatalosan függetlenként induló, de az ellenzéki szocialisták támogatását élvező, oroszbarát Rumen Radev győzött Bulgáriában az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában.

A helyi médiában az urnák zárása után közzétett exit poll-felmérések adatai szerint Radev a szavazatok 58 százalékát szerezhette meg, míg ellenfele, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje, Cecka Cacseva mindössze 35 százalékot kapott.

Több közvélemény-kutató cég is végzett a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérést (exit poll), és nagyjából azonos eredményre jutottak. Eszerint Radev és Cacseva között legalább 23-24 százalékpontos különbség alakult ki.

Az első hivatalos eredményeket éjfél előtt teszik majd közzé.

Radev győzelme megpecsételte a konzervatív Bojko Boriszov kormányfő sorsát. A miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy lemond, ha pártjának jelöltje, Cecka Cacseva vereséget szenved.

A mandátumának felénél tartó Boriszov népszerűsége egyre csökken az Európai Unió legszegényebb tagállama polgárainak elégedetlensége, valamint a politikai és bírósági korrupció miatt.

Cacseva veresége nélkül is fennáll az a veszély, hogy a törékeny hárompárti kormánykoalíció felmorzsolódhat a 2018-ban esedékes parlamenti választások előtt.

Az első fordulóban a második helyen végzett Cacsevától azt várják, hogy folytatja a második mandátumot nem vállaló Roszen Plevneliev nyugatbarát politikáját, míg Radev tábornok, a légierő volt parancsnoka szorosabbra fűzné országának kapcsolatait Moszkvával; emellett jelezte, hogy elnökként az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók eltörléséért fáradozna.

Az új elnök a tervek szerint január 22-én lép hivatalba, és az ő elnöksége alatt tölti majd be Bulgária 2018. január 1-jétől az Európai Unió soros elnöki tisztét.