Az ORÖ volt gazdasági vezetése cáfolja, hogy nem számolt el

-

Közleményben válaszoltak Vajda László, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselőjének a nyilatkozatára.


Vajda László azt állította, nincs rendben, hogy pénzbe került az elvileg ingyenes önkéntes munka az árvízi védekezésben, illetve problémásnak nevezte a választási kampányra kapott állami pénzek elköltését és elszámolását.

Az Országos Roma Önkormányzat korábbi gazdasági vezetése ezekkel összefüggésben közölte: „Az ORÖ a 2013-as árvíz elleni védekezésben a Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal megkötött együttműködési megállapodás keretében mozgósította a magyarországi roma nemzetiség tagjait. A feladatokban részt vevő ezer roma önkéntes megfeszített munkájával hozzájárult a települések árvíz elleni védelméhez. Az ORÖ a szervezési feladatokon túl a fenyegető katasztrófa elhárításához szükséges pénzügyi feltételeket is biztosította, a pénzfelhasználásról hivatalosan elszámolt”, erről pedig Vajda László tudott – olvasható a volt gazdasági vezetés közleményében.

Ami pedig a 2014-es parlamenti választásokat illeti, az önkormányzat korábbi gazdasági vezetői szerint az ORÖ „a pártokkal megegyező feltételekkel, azonos felhasználási szabályok mellett részesült támogatásban, amelynek elszámolását hivatalosan elfogadták”.


A ORÖ-nél hónapok óta tart a belháború. Hegedüs István elnök a korábbi, Farkas Flórián irányította vezetést hibáztatja azért, hogy az önkormányzat válságba jutott. A Híd a munka világába programmal kapcsolatban régóta nyomozás zajlik: volt, amikor iratokat foglaltak le, a programmal és az ORÖ működésével kapcsolatban az Állami Számvevőszéknek is akadt kifogása, nemrég pedig kiderült, hogy az állami támogatások túlnyomó részét az ORÖ közvetlenül már nem is kapja meg, csak a Türr István Képző és Kutató Intézeten keresztül megszűrve, ami akár anyagi csődbe is juttathatja.