Az őrizetben meghalt férfi miatt a baltimore-i rendőrök körmére néznek

-

Emberi jogi vizsgálatot indít az amerikai igazságügyi minisztérium a baltimore-i rendőrség erőalkalmazási gyakorlata miatt - mondta Loretta Lynch, a tárca vezetője.


A minisztérium azt vizsgálja, hogy a testületnél rendszeresen megsértik-e az emberi jogokat és hogy a rendőrökre jellemző-e a diszkrimináció.


A vizsgálat nem csupán a rendőri őrizetben meghalt 25 éves afroamerikai Freddie Gray ügyére tejed ki. A szövetségi nyomozók vizsgálják az erő alkalmazását, az igazoltatás, motozás, őrizetbe vétel helyi gyakorlatát is.

A tárca közleménye szerint a rendőrök kiképzést és megfelelő eszközöket kapnak ahhoz, hogy „hatékonyabb partnerei legyenek a civileknek.”

A vizsgálatot Stephanie Rawlings-Blake baltimore-i polgármester kérte a minisztériumtól.

Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután „szemkontaktust teremtett” a rendőrökkel, majd elfutott. A 25 éves afroamerikai fiatalember az eljárás alatt olyan súlyos nyaki gerincsérülést szenvedett, hogy egy hét múlva meghalt. Az eset után zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több nagyvárosában pedig tüntetéseket tartottak. A zavargások miatt Baltimore-ban több napig rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom volt érvényben.

Marylin Mosby államügyész vádemelést kezdeményezett mind a hat rendőr ellen, akinek köze volt Gray őrizetbe vételéhez. A legsúlyosabb bűncselekményt, a szándékos emberölést a fiatalembert a rendőrségre szállító furgon vezetőjének, Caesar R. Goodsonnak a számlájára rótta, akit ezért 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. (A kezén-lábán megbilincselt Gray, akinek biztonsági övét nem kapcsolták be, a szállítás közben sérült meg végzetesen.)

A többiekkel szemben gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és törvénytelen letartóztatás a vád. A végleges vádemelésről a vádesküdtszék dönt majd.

A beszámolóban meg nem nevezett hivatalos személy szerint félő, hogy a vád összeomlása esetén újabb zavargások törhetnek ki a marylandi nagyvárosban.