Az olimpia miatt békülhet Tarlós és Orbán

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A VS.hu információi szerint enyhülés következhet a miniszterelnök és a főpolgármester kiélezett viszonyában, a kormányzat máris tett egy gesztust. Az ok a 2024-es olimpia lehet. Tarlós István közben megmondta, miben nem tud és nem is akar engedni.


Úgy tudjuk, kedden üzenet érkezett Tarlós István főpolgármesterhez a kormánytól, amit szóban adott át neki a kormányzat egyik megbízottja. A miniszterelnök a kedélyek csillapítását javasolva megoldást ígért a főváros és kormány közötti konfliktusra.


Információink szerint a kormányfő le kívánja zárni a vitát, pontot tenni a budapesti elővárosi közlekedés finanszírozására. 12 milliárd forintos vitáról van szó, a főváros ennyire tart igényt a közigazgatási határain kívüli HÉV- és autóbuszjáratok működtetéséért. A BKK számítása szerint ennyi rajta Budapest vesztesége.

Úgy tudjuk, az enyhülés jeleként a főpolgármesteri hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között megkezdődött az egyeztetés.


A 4-es metró átadásán Orbán Viktor és Tarlós István, 2014. március


Információink szerint a közeledést a 2024-es budapesti olimpia rendezésének pályázata segíti. A kormányfő elkötelezett a rendezést illetően, ám a Tarlóssal elhúzódó, egyre durvuló, a megoldás jeleit nem mutató vita rombolja esélyeket; a kormányzatban tartanak tőle, hogy a főpolgármester okozhat még további kellemetlenségeket a témában.

A főpolgármester a fővárosi közgyűlés februári ülésérére tervezi tárgyalni az olimpia pályázati anyagát, az úgynevezett masterplant. Ez alapján dönt majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, elfogadja-e Budapest jelölését.


bp2020, szentendrei hév

Tarlós István szerint akkor tudják biztosítani a budapesti tömegközlekedést, ha az állam átveszi az agglomerációs járatok finanszírozását. A főpolgármester erről az Indexnek adott – Szégyellje az magát, aki így bánik a szövetségesével címmel megjelent – interjúban beszélt.

Tarlós István azt mondta, ha az agglomerációs járatok átvétele nem történik meg, nem lesz megállapodás: "Ebben nem tudok és nem is akarok engedni. Ezt egyébként beígérte a miniszterelnök".

Ugyanezen a napon tárgyalja a közgyűlés a főváros 2016-os költségvetését. Tarlós múlt pénteken jelentette be, amennyiben az állam nem ad támogatást az agglomerációs közlekedés finanszírozására, a költségvetésből kimarad majd ezt a tétel. A főváros törvényileg sem teheti meg, hogy működési veszteséggel fogadja el költségvetését.

Ha nem lesz meg a fedezete, a főváros idén nem biztosítja a helyközi közösségi közlekedést, ami egyébként nem kötelezően ellátandó feladata. A Volánbusz ugyan indíthatja a városhatárt átlépő buszokat, de nem fogják kifizetni – közölte a főpolgármester.

Február 17-én a főpolgármester kezében lesz tehát az aduász, az olimpia. Ha nem kap pénzt a főváros, Tarlós felteheti a kérdést a nyilvánosság előtt: hogyan akar rendezni olimpiát egy olyan város, amelynek még a közösségi közlekedés fenntartására se futja. Még annak ellenére is, hogy az olimpia rendezésének leghúzósabb tételeit, hozzávetőleg 500-800 milliárd forintot, a közlekedésfejlesztések teszik ki.