Az olasz kormány tényleg kétsebességessé tenné Európát

Forrás: AFP / KISBENEDEK ATTILA

-

Az európai integráció már most is több szinten áll, de egy olasz elképzelés szerint hivatalosan is szétválasztanák a szorosabban együttműködő, eurót használó magot a csak lazán csatlakozó perifériától. Rómában úgy gondolják, jövőre megkezdődhetnének erről a tárgyalások.


Olaszország az európai uniós szabályok módosítását szorgalmazza, hogy az integrációs szervezet hivatalosan kétsebességessé váljon; az erről szóló tárgyalásokat 2017-ben, a Római Szerződés hatvanadik évfordulóján javasolja megkezdeni – mondta Sandro Gozi, az olasz kormány uniós ügyekben illetékes államtitkára hétfőn a La Repubblica című napilapnak.

Gozi szerint egy szélesebb kör minden tagországot magában foglalna, az egységes piac elvére és a négy alapjogra – köztük a a schengeni szerződés által elismert szabad mozgás elvére – épülne. Ezen belül azonban létezne egy szűkebb kör, amelyet egy megújult, a mostaninál összetartóbb eurozóna alkotna, ez lenne az EU magja.

Az államtitkár szerint szükség lenne egy európai uniós pénzügyminiszterre, aki közvetlenül az Európai Parlamentnek tartozna felelősséggel. Gozi szerint nélkülözhetetlen lenne egy „igazi gazdasági unió saját szociálpolitikával”.

„Ha Európa a status quo foglya marad egy nehézségekkel küszködő eurozónával és egy ingatag schengeni rendszerrel, akkor a széthullás és a populisták győzelme fenyegeti” – állapította meg Sandro Gozi. Belgium, Hollandia, Málta, Luxemburg, Portugália és Görögország már pártolja az új szabályok jövendő kialakításának a gondolatát – mondta.

„Franciaország osztja az elképzelésünket, de most eljött az ideje, hogy a cselekvésben is osztozzék. Németországgal még meg kell egyeznünk az ütemtervet illetően, mivel Berlin inkább a [döntéseket illető] halasztásnak a híve, miközben mi 2017-re már készen akarunk állni a tárgyalások megkezdésére” – fejtette ki az államtitkár.