Az okostelefon helyett a titkosító appokat tiltaná be a kormány

Forrás: Michael Himbeault / Flickr CC-BY

-

Gulyás Gergely szavai okoztak némi félreértést, de azt mondja: a telefonok helyett az olyan titkosító alkalmazásokat korlátoznák törvénnyel, amelyeket a nemzetbiztonság nem tud megfejteni.


Nem az okostelefonok használatának korlátozását, hanem a rájuk telepíthető titkosító alkalmazások, illetve egyes, kifejezetten rejtett kommunikációra létrehozott eszközök betiltását tenné lehetővé a kormány abban a terrorizmus elleni intézkedéscsomagban, amelyet múlt szerdán jelentett be Pintér Sándor belügyminiszter.

A javaslatcsomagról kedden – nem kis riadalmat okozva – az az országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke árult el részleteket. Gulyás Gergely bejelentése után, miszerint tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával, futótűzként terjed el az interneten, hogy a kormány az okostelefonokat akarja betiltani.

Gulyás Gergely a VS.hu-nak azonban azt mondta, félreértették a szavait: azokról a többnyire ingyenesen hozzáférhető applikációkról lesz szó a javaslatban, amelyek használatával kódolttá, vagyis a valós időben értékelhetetlenné válhat a telefonbeszélgetés és az adatforgalom. Bár ezeknek az alkalmazásoknak a kódjaival elvileg meg is birkózhat a nemzetbiztonság, egy terrortámadás szempontjából azzal például, hogy egy beszélgetés vagy email tartalma csak a kikódolás után válik hozzáférhetővé, fontos időt veszíthetnek.

Napjainkban egyébként nemcsak alkalmazások, de külön szolgáltatók is működnek titkosított adatforgalom bonyolítására, ezek működését illetve használatát is illegálisnak minősítené a belügyminisztérium tervezete. A javaslat részletei – például, hogy hogyan lehet egy szabadon hozzáférhető, ráadásul nem magyar szolgáltatást alkalmazást betiltani – egyelőre nem ismertek, de információink szerint a kormány az EU több országában honos gyakorlat szerint a hazai mobilszolgáltatókat is kötelezné, hogy hálózataikon ne engedélyezzék a titkosítás használatát.