Az NVB-nek elege van Szepessy Zsolt népszavazási kérdéseiből

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

-

A testület most 10 kezdeményezését utasította el, és kimondta, hogy visszaélés a népszavazás intézményével, amit az Összefogás Párt elnöke csinál. Szepessy 2013 óta 65 népszavazási kérdést terjesztett elő, de mindet elutasították.


Szepessy Zsolt például arról akart volna referendumot, hogy „Magyarország ne fogadjon be gazdasági menekülteket”. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint viszont ez egyrészt nemzetközi egyezményben foglalt kötelezettségeket érint, amelyekről nem lehet népszavazni, másrészt nem is egyértelmű, mert a gazdasági menekült fogalmát egyetlen jogszabály sem ismeri, így az a választópolgárok számára meghatározhatatlan. Szepessy kezdeményezte a köztársasági elnök közvetlen megválasztását is, ami szintén tilalom alá esik, mert az Alaptörvényt kellene hozzá módosítani. A testület Szepessy Zsolt valamennyi kérdését azért is elutasította, mert álláspontja szerint a pártelnök visszaél a népszavazás intézményével, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményével, amikor rendre olyan kérdéseket nyújt be, amelyekről tudnia kell, hogy nem hitelesíthetők.

A testület pénteki ülésén még nem esett szó a vasárnapi nyitva tartásról, az üzletek nyitvatartási idejéről szóló, a héten benyújtott három kérdésről. Ezeket – illetve az egyébként megfelelők közül az elsőként beérkezettet – ugyanis a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője, Pálffy Ilona terjesztheti az NVB elé vasárnapig, az NVB-nek pedig 30 napja van az elbírálásra. A háromból azért csak egy kérdés juthat most az NVB-hez, mert azonos tárgykörben csak egy népszavazási kezdeményezés vizsgálható, illetve engedhető tovább aláírásgyűjtésre.

Kedden két kérdést nyújtottak be a Nemzeti Választási Irodán (NVI) keresztül az NVB-hez, mindkettő a boltok vasárnapi nyitva tartását érinti. Az egyiket magánszemélyként Lukács Zoltán, az MSZP politikusa nyújtotta be, a párt közlése szerint elsőként azután, hogy a Kúria jogerősen döntött egy azonos témájú kérdés elutasításáról.

Egy másik magánszemély által szintén kedden (de az MSZP közlése szerint csak másodikként) benyújtott kérdés úgy szól: „Egyetért Ön azzal, hogy mindenki számára pihenőnap legyen a vasárnap, és az üzletek zárva tartsanak?”

Szerdán pedig egy harmadik magánszemély a következő kérdést nyújtotta be: „Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény ne korlátozza a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzlet nyitvatartási idejét?”