Az MTI szerint félreértik Megélhetési bevándorlás című gyűjtőcímét

-

A távirati iroda elismerte, hogy nem minden hírelem felel meg a hozzárendelt gyűjtőcímnek, de nem gondolja, hogy ez baj. Arra nem válaszolt, hogy gyűjtőcímeiben miért köszön vissza a kormányzati retorika.


A Hír24 érdeklődött a hírügynökségnél, mi az oka annak, hogy a közbeszédben nem használt, a kormány retorikájában azonban hangsúlyosan jelenlévő „megélhetési bevándorlás” kifejezést összefoglaló címként alkalmazzák még olyan esetekben is, melyek a kormányzat intézkedéseivel nem állnak összefüggésben, például a polgárháborúból és az Iszlám Állam terrorja elől menekülő szíriai vagy iraki migránsokról szóló hírekben.

A Hír24 azt is megkérdezte, tervezik-e a hír javítását, a hírszolgáltatás gyakorlatának felülvizsgálatát, továbbá szerette volna megtudni, létezik-e olyan irányelv, útmutatás vagy szabályzat a Magyar Távirati Irodánál (MTI), mely a kormányzati kommunikáció elemeinek felhasználására vonatkozik.

Válaszában ez utóbbira az MTI nem tért ki. Viszont közölte, hogy a gyűjtőcím (slug) alkalmazása nemzetközi sztenderdek alapján a hírügynökségi újságírás sajátja, a későbbi keresést segíti a hírfolyamban, viszont mindig csak az általánosítás egy bizonyos szintjén tud igaz lenni, és minden ilyen narratívában lehet olyan elem, amire nem teljes egészében igaz az az általánosítás, amit a slug alkalmaz.

„Ebből adódóan viszont minden ezzel az esetleges nem teljes megfeleléssel összefüggő következtetés, amit a kérdés megfogalmaz, a hírügynökségi slug fogalmának félreértésén alapul. Az ebből a félreértésből eredő következtetésekkel viszont ilyen módon érdemben nem tud foglalkozni a hírügynökség” – így hárította el az MTI a Hír24 arra vonatkozó kérdését, hogy nem tartja-e hibának a megélhetési bevándorló kategóriát alkalmazni például a szíriai, iraki, szomáliai menedékkérők esetében.


Mi is az a gyűjtőcím (slug)?