Az LMP még alkotmányellenes törvényt is megszavaz a rendőrbérekért

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Fellélegezhetnek a rendvédelmi szervek dolgozói, mert most már biztos, hogy meglesz a kétharmados támogatottsága a rendvédelmi dolgozók béremeléséhez is szükséges törvényjavaslatnak, amelynek elfogadásához maga a Fidesz frakcióvezetője kért ellenzéki támogatást.


Az LMP frakciója a keddi parlamenti szavazáson támogatni fogja a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvényjavaslat elfogadását - jelentette be az ötfős képviselőcsoport vezetője, Schiffer András. A múlt héten Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője külön kérte az ellenzéki pártokat, hogy támogassák a javaslatot, különben veszélybe kerül például a katonák és a rendőrök béremelése. Ha minden kormánypárti képviselő jelen lesz a holnapi szavazáson, az öt LMP-sel együtt (akár már kettővel is) megvan a szükséges kétharmados többség, a többi ellenzéki voksra nincs is szükség.


Schiffer András közölte, a törvény több, lényeges részét nem tartják elfogadhatónak, de a rendvédelmi és honvédelmi ágazat dolgozóinak béremelése érdekében mégis megszavazzák a jogszabályt. Szerinte a törvénynek olyan pontjai is vannak - például a hivatásos állomány szólás- és gyülekezési szabadságának korlátozása -, amelyeket alaptörvény-ellenesnek tartanak. Éppen ezért az LMP arra készül, hogy az ilyen passzusok miatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

A sajtótájékoztatón részt vett az LMP önkormányzati és rendészeti szakszóvivője is, aki azt mondta, hogy a bérfejlesztés nem kendőzheti el az ágazat további problémáit. Gerstmár Ferenc követelte a szolgálati nyugdíj visszaállítását, miközben garanciát kért a létszámbővítésre, és szorgalmazta a finanszírozási struktúra átalakítását.

Az országos elnökségi tag különösen fontosnak nevezte, hogy a szakszervezetek ezen a területen is ugyanolyan jogosultságokat kapjanak, mint bármelyik másik ágazatban. Hozzátette, hogy pártjuk az életpályamodellt a nem hivatásos munkavállalókra is kiterjesztené.