Az LMP konzultációt indít a kivándorlásról

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-Konzultációt indított az interneten a kivándorlásról a Lehet Más a Politika – jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A politikus szerint a fiatalok külföldre távozása „valóságos nemzeti probléma”, és a kormánynak inkább ezzel kellene foglalkoznia, mint a bevándorlással.

A párt a honlapján közzétett kilenc „őszinte kérdésre” azoktól vár „őszinte választ”, akik már külföldre távoztak, továbbá azoktól is, akik itthon maradtak, de megértik a kivándorlók döntését.

Mint Szél Bernadett elmondta, a konzultáció eredményeivel szeretnék a kormányt szembesíteni, mert szerintük nem igaz, hogy a magyar emberek kalandvágyból mennek külföldre. Szerinte nem „álkonzultációkra”, hecckampányokra, kormányzati manipulációra van szükség, hanem jó szándékú és cselekvőképes politikára.

Hozzátette: azt szeretnék, ha Magyarország olyan hely lenne, ahonnan nem elköltöznek az emberek, hanem ahová hazajönnek, és ahol meg tudnak élni.

Szél Bernadett a kivándorlást népesedési, gazdasági, társadalmi szempontból is súlyos következményekkel járó folyamatnak nevezte. Utalt arra, hogy különböző becslések szerint 350–600 ezer között lehet a külföldön élő magyarok száma. Friss kutatások szerint minden tizedik magyar „csomagolna, pakolna, külföldre költözne”, mert annyira kilátástalannak látja itthon a helyzetét.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány által elindított Gyere haza, fiatal! kampány semmire se jó, és annak szlogenjéhez őszintébb lenne hozzáírni, hogy „vár itthon a közmunka”. Arról beszélt, Magyarországon az igazi probléma a dolgozói szegénység, az, hogy a bérekből nem lehet megélni, és hogy ezért évről évre tömegek hagyják el az országot.