Az Iszlám Állam ledisznózta Putyint, és hibáztatja a lelőtt gépért

-

Egy újonnan az internetre felkerült videofelvételen iszlamista harcosok ülnek körben, és egyikük arról beszél – oroszul –, hogy a gép lelövése a válasz az orosz katonai beavatkozásra.


Az Iszlám Államnak tulajdonított felvételt először két napja tették közzé „Bosszú az embereinkért Bilad-al-Samban” címmel (Bilad-al Sam a szíriai térség történelmi neve). A videót egyes brit sajtóértesülések szerint feltehetően Irakban, az Iszlám Állam által megszállt Moszulban készítették, ráadásul oroszul, de a videó különböző verzióiban van angol vagy arab felirat is.


A felvételen egy iszlamista harcos azt mondja, gratulálni szeretnének „Sínai-félszigeti testvéreiknek, hogy megsemmisítették a gépet az orosz hitetlenekkel”.Az üzenet második fele neked szól, Putyin, te disznó. Amikor elküldted a repülőgépeket és a katonákat, hogy megsemmisítsenek minket, nagyot tévedtél, ha azt hitted, hogy te és az embereid nem fogják mélyen megbánni. A repülőgép bizonyítja ezt

– hangzik a felvételen.


Az Iszlám Állam már a gép lezuhanása után is azt közölte a közösségi médiában, hogy emberei semmisítették meg a gépet, erre azonban nem volt és azóta sincs bizonyíték.

Putyin szóvivője csütörtökön határozottan kijelentette, hogy a Sínai-félszigeten lezuhant gépnek és a szíriai orosz katonai beavatkozásnak nincs köze egymáshoz. A szóvivő találgatásnak nevezte amerikai és brit titkosszolgálati szakértőknek azt a véleményét is, hogy a légi katasztrófát a fedélzeten elrejtett robbanószerkezet okozta.