Az Iszlám Állam felrobbantotta a bibliai Ninive történelmi falait

Fotó: Getty Images / Dan Kitwood

-

A dzsihádisták már hónap elején fenyegetőztek az ókori asszír birodalom fővárosának lerombolásával, most beváltották ígéretüket.


Helyi hírügynökségek jelentése szerint kedden az Iszlám Állam terroristái lerombolták az ókori Ninive – a mai Moszulban található – műemléknek számító falait. Az iraki Moszul számít a szervezet egyik legfontosabb bázisának, a legnagyobb város, melyet irányításuk alatt tart. Egy helyi történész a Shafaq News-nak azt nyilatkozta, hogy az Iszlám Állam fegyveresei kedd éjjel a történelmi falak legnagyobb részét lerombolták. Az iraki szunniták hatalmas adag robbanóanyagot használva semmisítették meg a térség legfontosabb régészeti emlékhelyét, amely a bibliai Jonás könyvének kiemelt helyszíne.

Cikkünk megjelenése után ellenőriztük a hírforrást, valószínűleg hoax volt az egész, a hibáért elnézést kérünk.


Nergál-kapu


„Te csak prédikálj, Jónás, én cselekszem. Ninive nem él örökké.”

Babits Mihály: Jónás könyve


Saed Mimousine, a Kurdisztáni Demokrata Párt helyszínen tartózkodó szóvivője az iraqinews.com-nak kiemelte, hogy régészeti emlékek bombázása az emberi kultúra, civilizáció és örökség elleni komoly támadás. Egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy avatkozzon közbe és akadályozza meg az Iszlám Állam pusztítását. A szervezet nyár óta több mint kétszázezer embert üldözött el Moszul – és benne Ninive – környékéről.


Dzsihádista feliratok Ninivében


Egy videóban, mely év elején került fel a Youtube-ra, John Cantile az Iszlám Állam által fogva tartott brit fotós Moszul utcáin sétálva azt bizonygatja, mennyire jó hely lett a város, miután a terroristák elfoglalták. A város utoljára két hete került be a hírekbe, amikor az Iszlám Állam terroristái kivégzésekről készült felvételeket tettek fel az internetre. Két „homoszexualitással vádolt” férfit például egy magas épület tetejéről löktek le.


Az Iszlám Állam szerint jó hely lett Moszul


Korábban már fenyegettek

A környéken lakók már január elején arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam felrobbantja a falakat, ha az iraki hadsereg támadásba lendül. Tavaly nyár óta az Iszlám Állam dzsihádistái valóságos hadjáratot indítottak a térség történelmi emlékei ellen. Az utóbbi hónapokban több száz asszír relikviát raboltak el a moszuli múzeumból, és lerombolták majdnem az összes asszír emlékművet, mondván, azok „torzítva” ábrázolják az iszlámot. Jónás próféta feltételezett sírját is felrobbantották.


Jónás sírjának felrobbantása Moszulban


Valaha a világ legnagyobb városa volt Ninive

A bibliai Ninive az Újasszír Birodalom fővárosa volt Szín-ahhé-eríba uralkodásától kezdve a birodalom bukásáig (Kr. e. 704 – Kr. e. 612), de a Tigris és Hoszr találkozásánál fekvő város már kezdettől fogva jelentős kereskedelmi és vallási központ volt – áll a Wikipédia szócikkében. Időszámításunk előtt 700 körül 150 000-en lakták Ninivét, ezzel akkor a világ legnagyobb városának számított. Az asszírok tartják magukat Irak őslakos népének, a legkorábbi emlékek az asszírokról ie. 4750-ből származnak. Az iraki keresztények 95 százaléka asszír.

Az ókori romokból keddig egy 12 kilométer hosszú fal és a Nergal kapu maradt meg.


Jónás könyve

Ninive emblematikus szereplője az ószövetségi Jónás könyvének. Ebben Isten a pogány Ninivébe küldi Jónást prédikálni. Jónás megpróbál elmenekülni a feladat elől, hajóra száll. Ám Isten vihart küld a hajóra. Miután Jónás bevallja, hogy valószínűleg miatta kerültek viharba, a tengerbe vetik: a vihar eláll, Jónást pedig elnyeli egy cethal. Jónás három napot tölt el a cet gyomrában, majd amikor az partra veti Isten újra felszólítja, menjen prédikálni a bűnös Ninivébe. A próféta ekkor már nem áll ellen, elmegy az asszír fővárosba, és ítéletet hirdet: „Még 40 nap és Ninive felfordíttatik!”. A város azonban böjtöt hirdet, megtér, ezzel megmenekül a pusztulástól.


Babits Mihály: Jónás könyve Gáti József előadásában