Az igazságügy is jelezte Trumpnak, hogy tanácsadója kompromittálódott

Fotó: AFP / JASON CONNOLLY

-

Hazudott az alelnöknek arról, milyen kapcsolata van az orosz nagykövettel. Moszkva pedig tudta, hogy Flynn hazudott.


Az igazságügyi miniszter volt helyettese Sally Yates azt állítja, hogy ő is figyelmeztette a Fehér Házat: Michael Flynnt, Trump elnök első nemzetbiztonsági főtanácsadóját zsarolhatják az oroszok. Yates a DNI volt vezetőjével (az amerikai hírszerzés volt csúcsvezetőjével), James Clapperrel együtt jelent meg a szenátus igazságügyi bizottságának albizottsága előtt, hogy beszámoljon arról, milyen információi voltak Donald Trump elnök munkatársainak orosz kapcsolatairól, és minderről még kiknek volt tudomásuk.

„Gondoltuk, hogy Flynn tábornok kompromittálódott. Trump elnök első nemzetbiztonsági főtanácsadójáról feltételezték, hogy az oroszoknak van okuk megzsarolni őt" – mondta Yates. Január végén értesítette Don McGahn fehér házi tanácsadót arról, hogy Michael Flynn félrevezette Mike Pence alelnököt és a kormányzat más tisztségviselőit az oroszokhoz és Oroszország Washingtonban akkreditált nagykövetéhez fűződő kapcsolatairól, és ennek következében a Fehér Ház Oroszországgal összefüggő nyilvános állításai, állásfoglalásai nem voltak helytállóak – mondta Yates.

Yates tanúvallomása az első alkalom volt, hogy a nyilvánosság előtt adott számot a Fehér Házat februárban hetekig foglalkoztató ellentmondásos helyzetről. Akkoriban az amerikai sajtó arról közölt híreket, hogy Flynn félrevezette Pence-t az orosz nagykövettel folytatott megbeszélései tartalmáról, és egyebek között azt állította, hogy egyeztetéseiken az Oroszország elleni szankciók feloldásáról nem volt szó.

Yates szerint Moszkva nagyon jól tudta, hogy Flynn félrevezette kollégáit, és ezt az információit akár fel is használhatta ellene.

Trump februárban 18 napig habozott, mire lemondatta Flynnt. A szenátusi meghallgatáson a demokrata politikusok arról faggatták a volt helyettes igazságügyi minisztert, hogy vajon Trump elnök nem azért habozott-e, mert a környezetéből esetleg másnak is szoros kapcsolatai voltak orosz tisztségviselőkkel. Yates szerint sem neki, sem munkatársainak nem volt tudomásuk arról, hogy az elnök környezetéből más is kapcsolatban állt volna oroszokkal, és nem voltak arra vonatkozó információik sem, hogy Flynn tábornok átadott-e titkosított információkat az orosz nagykövetnek.

Hasonlóképpen nyilatkozott James Clapper is. A DNI volt vezetője szerint az oroszok "akár gratulálhatnak is maguknak, mert a legvadabb elvárásaikat is túlszárnyalták". Ezek után "felbátorodva érezhetik magukat, hogy a jövőben világszerte és még intenzívebben folytassák tevékenységüket".

Trump elnök a szenátusi meghallgatás után azt írta a Twitteren, hogy "Sally Yates ma végtelenül boldogtalanná tette a hamis híreket közlő médiát. Nem mondott semmi újat, csak a régi információkat ismételte meg". „Az Oroszország-Trump összejátszás teljességgel kacsa" – írta az elnök. "Vajon mikor ér véget ez az adófizetők pénzén folytatott parádé?"

A meghallgatáson a szenátorok faggatták Yatest elbocsátásáról, Clappert pedig Hillary Clinton e-mail-botrányának részleteiről is. Clapper megismételte, hogy Clinton külügyminiszterként nemcsak a biztonságos belső szerveren folytatott levelezést.