Az idei télnek eddig 81 áldozata van

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

A legtöbben nem az utcán, hanem fűtetlen lakásokban, házakban hűlnek ki. A lakosság közel tíz százaléka nem tud megfelelően fűteni.


Évente átlagosan 200-250 ember hal meg kihűlés miatt Magyarországon – írja a Népszava. Az idei tél eddig 81 áldozatot szedett. Az elmúlt 10 évben majdnem 2500 ember hűlt ki, a legtöbben, 332-en 2010-ben szenvedtek fagyhalált a Központi Statisztikai Hivatal szerint.

Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága a téli hónapokban országos szinten a 80 százalékot is meghaladja, de egyes régiókban telt házas éjszakák is előfordulnak – mondta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója. A hajléktalanok számáról nincs pontos adat, az alapítvány legutóbbi, úgynevezett Február Harmadika Kutatásában mintegy tízezren vettek részt. Budapesten a fővárosi önkormányzat, alapítványok, egyházak, egyesületek fenntartásában 34 éjjeli menedékhely működik 2308 férőhellyel.

A legtöbben nem az utcán, hanem fűtetlen lakásokban, házakban hűlnek ki. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2016-ban 9,2 százalék volt azok aránya, akiket energiaszegénység sújt, vagyis anyagi okból nem tudták megfelelően melegen tartani otthonukat.