Az EU csalásellenes nyomozói elmeszelték a Budapest Szívét

Fotó: MTI/MTVA / Manek Attila

-

A magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordult az EU csalás elleni hivatala egy 15 milliárdos fővárosi fejlesztésnél, a Budapest Szíve nevű projektnél talált problémák miatt. Az OLAF tavaly év végén zárta le a nyomozást, közbeszerzések miatt vizsgálódtak.


Szabálytalanságokat talált az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) egy részben uniós forrásból megvalósuló, sokmilliárdos fővárosi fejlesztésnél, a Budapest Szíve nevű projektnél. Ez az OLAF sajtóosztályának angol nyelvű leveléből derült ki, amit csütörtök este küldtek a VS.hu-nak.

Az uniós hivatal tavaly év végén fejezte be a nyomozást az ügyben. Az OLAF-hoz korábban olyan panaszok érkeztek, hogy szabálytalanság és csalás lehetett a felújítási munkákat megelőző közbeszerzéseknél. A hivatal titoktartásra hivatkozva részleteket nem árult el az ügyről. A nyomozás érdekei, illetve a magánszemélyek jogai miatt az uniós szervezetnek a végleges beszámolói sem nyilvánosak.

Az OLAF a nyomozás befejezése után megkereste a magyar ügyészséget, azt kérte, hogy tegyen lépéseket az ügyben. Ezzel párhuzamosan úgynevezett pénzügyi javaslatot tettek az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának is. A lapunknak küldött levél arra nem tért ki, hogy az Európai Bizottságtól pontosan mit kértek, de vélhetően azt, hogy az EU által adott pénzt vagy annak egy részét követelje vissza az Unió. Ez történt például abban a szintén közbeszerzéseket érintő nyomozásban, amit a 2013-as beszámolójában említ a hivatal esettanulmányként, a szereplők megnevezése nélkül. (21. oldal).

„Az OLAF figyelni fogja azokat lépéséket, amiket az illetékes hatóságok tesznek nemzeti, illetve uniós szinten” - olvasható a mostani ügyben adott válaszukban.

Az OLAF feladata, hogy kivizsgálja az EU költségvetését károsító csalásokat, az uniós intézményekben előforduló korrupciót és súlyos kötelezettségszegéseket. 2013-ban 253 vizsgálatot indított, 293 vizsgálatot zárt le, 353 ajánlást adott ki, 402,8 millió euró visszafizettetését javasolta és 117 millió euró EU-s pénz visszaszerzésében működött közre.

"A Legfőbb Ügyészségre valóban érkezett egy anyag az OLAF-tól, amely a Budapest szíve programot érinti. Jelenleg folyamatban van a megküldött anyag fordítása" - közölte cikkünk megjelenése után az ügyészség. Az V. kerületi önkormányzat azt írta: tudtak a vizsgálatról, arról azonban nem kapták tájékoztatást, hogy bármilyen kifogása lenne az OLAF-nak.Irányított közbeszerzés?

Az Index még 2012 márciusában számolt be arról, hogy Brüsszelnek problémái vannak a Budapest Szíve programmal, amelynek keretében az V. kerületben a Kálvin tér és a Szabadság tér közötti utcákat építették át. A lap szerint az Európai Bizottság úgy találta, irányított közbeszerzés folyt.

A kiírásnak azokat a részeit kifogásolták, ami szerint a pályázóknak műemléki környezetben végzett, több százmillió forint értékű referenciákat írtak elő. A munkák azonban nem kifejezetten történelmi épületek, hanem járda és közút felújítására vonatkoztak. A feltételek miatt csak egy konzorcium pályázott. A kiírók - V. kerületi önkormányzat és a főváros - versenytárs hiányában elfogadták a pályázati árnál 10-15 százalékkal magasabb ajánlatot. Az Európai Bizottság akkor állítólag körülbelül 900-900 millió forintos bírságot helyezett kilátásba a két önkormányzatnak.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek még akkor, 2012 márciusában azt mondta: egy három évvel ezelőtti közbeszerzésről van szó, amelyet még a főváros előző vezetése koordinált. Puskás András, az V. kerület akkori fideszes alpolgármestere tagadta, hogy a pályázati árnál magasabb összeget fogadott volna el a kiíró. Puskás nem tartotta valószínűnek, hogy több százmilliós forrásokat vonjanak meg a Budapest Szíve programtól.A projekt

A főváros még 2007 februárban hirdette meg a Budapest Szíve elnevezéssel azt a városfejlesztési programot, amely a Kiskörúton belüli térség megújítására és sétálóutcák kialakítására vonatkozott. Az erről szóló sajtótájékoztatón részt vett Demszky Gábor akkori főpolgármester, Rogán Antal V. kerületi, Verók István VI. kerületi, Hunvald György VII. kerületi polgármester.


A mintegy 15 milliárd forintos Budapest Szíve program három projektből áll, az első az V. kerület, a másik kettő a főváros irányítása alá tatozik.

  1. A “Belváros új főutcája” projekt az V. kerület irányítása alatt. Az I. ütem Petőfi Sándor utca – Károlyi Mihály utca átépítését jelentette, a 5,5 milliárd forintba került, ebből 2 milliárd forint volt uniós pénz. A II. ütem a Ferenciek tere átalakítása volt 4,3 milliárdért, amiből 3,6 milliárd volt uniós pénz. Ez a II. ütem még nem indult el akkor, amikor az EU már jelezte aggályait.
  2. A „Hídfőterek és Új Pesti Korzó” nevű projekt a Március 15. tér és környékének rendezését jelentette 2,24 milliárd forintért, ebből 1,6 milliárd az uniós támogatás
  3. A „Reprezentatív kaputérség” projekt a Károly körút felújítását tartalmazta 3,14 milliárdból, ehhez 2,7 milliárdot adott az Unió.