Az EP elnöke beszélni akar Orbánnal a halálbüntetésről

-

Minden tagállamra kötelező érvényű, ami az unió Alapjogi Chartájában áll: „senkit sem lehet halálra ítélni vagy kivégezni”.


Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán Strasbourgban közölte: telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló, keddi kijelentései miatt.

Az EP szerda délelőtti ülésének kezdetén Jörg Leichtfried osztrák szociáldemokrata EP-képviselő első felszólalóként, a nemzetközi média jelentéseire hivatkozva azt mondta, hogy Orbán Viktor felvetette a halálbüntetés visszaállításának gondolatát.

Schulz Leichtfeldnek adott válaszában közölte: ő is olvasta az erről szóló beszámolót, és kezdeményezte, hogy telefonon beszélhessen a magyar miniszterelnökkel.

Az Európai Unió Alapjogi Chartája szerint „senkit sem lehet halálra ítélni vagy kivégezni”. 2009, a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta az Alapjogi Charta hatálya minden tagállamra kötelező érvényű.


Orbán áll rendelkezésre, Pintér is megszólalt

"Orbán Viktor álláspontja szerint a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani. Természetesen a témában európai szinten is konzultációkat kell folytatni, így a miniszterelnök ezúttal is örömmel áll Schulz elnök úr rendelkezésére" - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI érdeklődésére szerdán.

Pintér Sándor belügyminiszter szerdán Belgrádban arra az újságírói kérdésre, miszerint a halálbüntetés visszaállítása visszaszorítaná-e a bűnözést Magyarországon, úgy reagált: "a bűnözést egy intézkedés nem tudja visszaszorítani".

A belügyi tárca vezetője a magyar sajtónak azt mondta, hogy „a bűnözés visszaszorítására társadalmi összefogás kell, amely a képzéstől, oktatástól, a társadalmi együttélés szabályainak a betartásától egészen a büntetőeljárásig és a különféle büntetésekig tart”.

A belügyminiszter Cesare Beccaria 18. századi olasz jogtudóst idézte, aki szerint a büntetések megelőzésének egyik legjobb eszköze az, ha az elkövetőket elfogjuk. „A belügyminisztérium, a rendőrség és a titkosszolgálatok irányítása jelen pillanatban ebbe az irányba halad” - szögezte le Pintér Sándor, aki a terrorizmus elleni harcról szóló kétnapos konferencián vesz részt a szerb fővárosban.