Az EP elnök nem érti, Orbán miért akar 1294 menekültről népszavazást

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Bot

-


Az Európai Unió áthelyezésekről szóló döntése szerint Magyarországnak 1294 menedékkérőt kellene letelepítenie. Népszavazást tartani arról, hogy befogadjanak-e 1294 embert, önmagáért beszél, és bizonyítja, hogy ennek a döntésnek ideológiai okai vannak, és nem a források vagy a kapacitás hiánya indokolja. Ezt a Népszabadságnak mondta Martin Schulz, Európai Parlament elnöke.

Schulz a ZDF német televíziónak korábban azt mondta: a kelet-­európai országok közül csak Magyarország nem hajlandó részt venni a menedékkérők letelepítését előíró európai uniós programban. A baloldali politikus most a Népszabadságnak arról is beszélt, hogy túl szorosnak érzi a magyar kormányfő együttműködését Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az Európai Bizottság egyelőre nem érti, hogy a magyar népszavazás hogyan illeszkedik az uniós tagállamok – köztük Magyarország – által elfogadott döntéshozatali folyamatába. A testület egyelőre arra vár, hogy a magyar kormány világossá tegye a népszavazással kapcsolatos terveit. Nem tudják, hogy a referendum egy már elfogadott jogszabályra, a menedékkérők ­EU-n belüli áthelyezésére, vagy a még csak tervekben szereplő, Törökországból való áttelepítésre vonatkozik-e.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy népszavazást kezdeményeznek a migránsok magyarországi letelepítése ellen. A kormányfő szerint a népszavazásra azért van szükség, hogy a betelepítésről szóló döntést ne lehessen elvenni a magyar emberekről.

A kormány által népszavazásra bocsátott kérdés ez lenne: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"